Iako smo svakodnevno bombardovani informacijama o korona virusu i poljedicama koje ima na zdravlje i živote građana, svako se barem jednom zapitao kako će izgledati život nakon pandemije.

To pitanje izgleda kao pogled optimiste, bijeg od trenutne stvarnosti i pogled u budućnost? Ali, nažalost ono je više izraz zebnje i strah od budućnosti, za koju je teško predvidjeti kako će izgledati.

Prognoze, posebno ekonomske su dosta sumorne i kreću se od pada ekonomije, porasta broja nezaposlenih, do onih najcrnjih, recesije ili čak ekonomske krize- teže od one iz 1929.godine.

Jedno je jasno. Svijet neće biti isti nakon pandemije koronavirusa. Posljedice će biti dugotrajne i put oporavka dug. Kao i kod ranijih velikih kriza ili ratova, vrijeme će se dijeliti na prije i poslije korone.

Ali nije sve tako crno. Svijet i naše društvo bi nakon svega mogao biti i bolji. Mnoge lažne vrijednosti u ovakvim krizama padaju a isplivavaju one prave i istinske.

Svijet će shvatiti da su zaraze i sva druga zagađenja, u stvari najveći neprijatelji društva te da je umjesto u vojne, potrebno više ulagati u nauku, medicinski razvoj i tehnologije koje neće narušavati životnu okolinu.

Kriza će sigurno ubrzati širenje navike obavljanja poslova na daljinu, što će doprinijeti još većoj mogućnosti angažiranja radne snage bez nužnog prisustva u na jednom mjestu/firmi.

Iz vremena izolacije, kako pojedinaca tako i država, šansa je da shvatimo da je prava snaga i jedina šansa da se pobijedi neprijetelj/u ovom slučaju nevidljivi, nije sa puškom na granici i iza bodljikave žice, već kroz zajedničke mjere i međusobno pomaganje.

Od fleksibilnosti, optimističnijeg pogleda u budućnost i sagledavanja šansi koje nam se otvaraju, zavisi kako ćemo se brzo vratiti u  normalan život. Bosna i Hercegovina će, u ovom vremenu, iskusiti sve slabosti društva i sistema, ali i uvidjeti koji su naši potencijali, ponekad zaboravljeni, posebno prirodni resursi i okolina, koju treba više cijeniti i čuvati.  

I na ovom primjeru pokazalo se da je za Evropska uniju važna regija Zapadnog Balkana, pa time i BiH, jer nikakave mjere, ako  nisu zajedničke i cjelovite ne mogu dati rezultate.

U narednom periodu trasira se naša budućnost. Zato budimo pozitivni i ostanimo negativni (na Corona virus).

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *