Projekat YouTHink- rekli smo ne korupciji, kojeg implementira Udruženje “Ja bih u EU”, a finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, na inovativan način angažuje mlade i organizacije civilnog društva da reaguju na različite oblike korupcije kroz direktno učešće u građanskim aktivnostima, i procesima iskustvenog učenja i prakse. Cilj nam je mobilizirati mlade građane BiH kao saveznike za buduće reforme u oblasti vladavine prava i potaći ih na javno, masovnije i efikasnije suprotstavljanje korupciji.

Nakon Mostara gdje smo sa mladima razgovarali kako korupcija utiče na život mladih u BiH i najčešćim oblicima korupcije, održan je i panel u Banja Luci na temu “Korupcija u obrazovanju“.  Uvodničari su bili MA Borislav Vukojević, viši asistent, na Fakultetu političkih nauka Banja Luka, Sonja Milinčić, iz organizacije Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice i Tamara Gaćanović, socijalna radnica.

Diskusija mladih sa panelistima

„Korupcija u BiH je uveliko prisutna u svakoj pori društva i ne postoje dovoljno dobri mehanizmi kako bi se građani podstakli na aktivizam i borbu protiv ove pojave. Kao što se to u medijima kaže kada neku vijest čujemo više puta, ona nam stvori opojnu disfunkciju te više ne reagujemo na tu vrstu informacija. Mislim da je slična situacija i sa društvom u BiH i korupcijom. Potrebno je probuditi građane i naučiti ih da se aktivizmom može mnogo postići,“ istakla je Sonja Milinčić.

Na početku panela prezentirano je i online istraživanje koje je Udruženje Ja bih u EU uradilo u pripremi panela ali i Akademije za borbu protiv korupcije koja će se također, održati unutar projekta.

Tamara Gaćanović sa mladima je podijelila svoje lično iskustvo prepoznavanja i prijave korupcije na njenom fakultetu, te na taj način mladima poslala poruku da se ne boje prijaviti slučajeve korupcije jer, kako je rekla, mijenjajući sebe mijenjamo društvo.

Izlaganja panelista

Veliki broj srednjoškolaca i studenata odazvao se pozivu na panel, te podijelio svoja iskustva o koruptivnim radnjama. „Ja sam imala sreće da u školi naši profesori sarađuju sa nevladinim organizacijama i podržavaju naš rad i želju za informisanjem. Međutim profesori u našim školama, generalno, ne daju dovoljno informacija i ne spremaju nas za život. Velika mana u školskom sistemu jeste da današnji učenici ne znaju kome da se požale ako imaju problem npr. sa korupcijom, kome da se obrate za pomoć i kako da pomognu djeci da se povežu i zajedno reaguju“, kazala je Sara Rogić, učesnica panela.

Izuzetno veliki postotak građana Bosne i Hercegovine je svjestan postojanja korupcije u raznim oblicima, ali ukupna društvena klima, nepovoljni socio-ekonomski uslovi, nedostatak reformi u oblasti vladavine prava čini da se građani općenito osjećaju nesigurno ali i nemoćno u borbi protiv korupcije.

Ana Baraković, učesnica panela, istakla je: „Današnja prezentacija o korupciji me je mnogo naučila. Promijenila mi je mišljenje o dosta situacija koje se dešavaju u svakodnevnom životu. Tamarina priča me je ohrabrila da se u budućnosti zauzimam za sebe i za druge.“

Panelisti su poslali poruku da je izuzetno važna saradnja institucija, akademskog sektora, organizacija civilnog društva, te mladih u borbi protiv korupcije.

O autoru:

Samra

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *