Velika Britanije nije više članica EU

Velika Britanije aktiviranjem Brexita postala je prva zemlja koja je istupila iz Evropske unije

0
545

Velika Britanija je u ponoć 31. januara 2020. godine napustila Evropsku uniju i postala je prva zemlja koja je istupila iz tog bloka.

Sa tim potezom počinje i 11-mjesečni tranzicijski period tokom kojeg će vlada te zemlje pregovarati s rukovodstvom Unije o budućim odnosima.

Prije formalog izlaska iz Evropske unije, premijer Velike Britanije Boris Johnson se obratio naciji te između ostalog ukazao na važnost jačanja jedinstva i napretka unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Ocijenio je i kako je ovo vrijeme za promjene.

-Ovaj čas je zora nove ere i podizanja platna za novi čin – poručio je Johnson.

U Velikoj Britaniji u državnim institucijama i privatnom sektoru organizirane su različite proslave povodom Brexita. Pojedine državne institucije su osvijetljene bojama britanske zastave. Ranije je u institucijama EU u Briselu počelo uklanjanje zastava Velike Britanije.

Čas istupanja iz Evropske unije širom Britanije na ulicama proslavljaju pristalice Brexita, a iz Evropske unije ranije su upozorili da će pregovori o budućim odnosima biti teški i zahtjevni.

Ipak, nisu svi u Ujedinjenom Kraljevstvu oduševljeni. Tako su ranije oni koji se protive Brexitu organizirali proteste izrazivši zabrinutost za budućnost zemlje.

Centralna banka je ranije uvela seriju kovanica od 50 penija na kojoj je napisan datum 31. januar 2020. te poruka “Mir, prosperitet i prijateljstvo sa svim narodima”.

S obzirom na to da Velika Britanija više nije članica Evropske unije britanski političari više neće biti u organima Unije. Međutim, do kraja tranzitnog perioda, odnosno do kraja tekuće godine svi trgovinski i drugi odnosi ostaju nepromijenjeni i bit će predmet pregovora između Londona i Brisela.

https://www.facebook.com/bryansmith.idaho/videos/482414139361539/

Velika Britanija je od 1973. bila članica EU, a odluka o Brexitu donesena je na referendumu održanom 2016., kada je 52 posto birača glasalo za izlazak iz bloka.

Izvor: Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here