Uređivačka neovisnost i vlasnička transparentnost – polazište su uređenih odnosa u medijima

0
353

Transparentnost medijskog vlasništva i finansiranja medija u Bosni i Hercegovini nije regulisana i omogućuje instrumentalizacije i zloupotrebe. Također, upitno je i vršenje funkcije javnog interesa medija bez adekvatnog monitoringa, neki su od zaključaka izvještaja “U potrazi za boljom regulacijom transparentnosti vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta”, koji je predstavljen u Sarajevu.

Izvještaj je urađen u okviru projekta “Mediji i javni ugled” koji finansira Evropska unija a provodi Konzorcij koji čine BH Novinari, Mediacentar Sarajevo, Vijeće za štampu i Udruženje JaBiHuEU.

Prezentaciju je otvorio Vladimir Pandurević, voditelj projekta iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji je ovom prilikom, naglasio kako se nada “da će ovaj projekt rezultirati donošenjem adekvatne legislative u oblasti transparetnosti medijskog vlasništva i oglašavanja”, kao i da će u tom smislu “vlasti ispoštovati preporuke nevladinog sektora”. U uvodnoj riječi, Borka Rudić, glavna tajnica Udruženja BH novinari, istakla je kako je projekat “Mediji i javni ugled” predstavljen prije godinu dana u Parlamentu BiH, i da je prezentacija rezultat jednogodišnjeg serioznog istraživanja bh. prakse u oblasti reguliranja transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija iz javnih budžeta i oglašavanja.

 

Direktor Hayat TV-a Elvir Švrakić, podržao je nastojanja medijske zajednice da se regulira vlasništvo u medijima i finansiranje na transparentan način.

Izvor: europa.ba