Uloga lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija je ključna

0
423

Više od stotinu poduzetnika, predstavnika firmi, lokalnih zvaničnika, predstavnika mladih, udruženja žena, organizacija civilnog društva te renomiranih stručnjaka okupilo se u Gračanici na prvoj debati o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju.

Ovo je prva u nizu od 15 debata koje Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizira u općinama širom zemlje.

Domaćini debate bili su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg, a pridružili su im se domaći i regionalni eksperti.

– Drago mi je da smo prvu od 15 planiranih posjeta lokalnim zajednicama započeli u općini Gračanica, koja pokazuje izuzetan napredak i potencijal. Mi u Evropskoj uniji duboko vjerujemo da upravo lokalne zajednice imaju ključnu ulogu u procesu evropskih integracija – kazao je Wigemark.

Švedski ambasador je poručio da je impresioniran napretkom u općini Gračanica.

– Nemojte potcjenjivati vlastite potencijale jer mi u Švedskoj imamo mnogo Bosanaca i Hercegovaca koji su izuzetno uspješni, a primjer tome je i ova lokalna zajednica -naglasio je Hagelberg.

Prisutni su iskoristili priliku da domaće, regionalne i međunarodne stručnjake pitaju sve što ih zanima u vezi EU integracija, evropskih standarda koje moraju primjenjivati, te na koji način mogu unaprijediti svoje poslovanje i time direktno uticati na svoju lokalnu zajednicu.

Ukazali su i na probleme sa kojima su suočene lokalne zajednice u BiH, prije svega sa administrativnim opterećenjima i preprekama.

Predstavnici projekata koje finansira EU, a koji doprinose razvoju lokalnih zajednica, razmijenili su svoja iskustva s prisutnima na informativno-edukativnom sajmu nakon debate.

Ambasador Wigemark posjetio je u Gračanici uspješnu građevinsku firmu “Širbegović” te Udruženje “Gračaničko keranje”, koje je smješteno u nacionalnom spomeniku Stara kuća Mare Popović.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu” u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU. stotinu preko stotinu poduzetnika, predstavnika firmi, lokalnih zvaničnika, predstavnika mladih, udruženja žena, organizacija civilnog društva te renomiranih stručnjaka okupilo se jučer u Gračanici na prvoj debati o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju.

Izvor: europa.ba