Studiranje

Stipendije i razmjena studenata

EU nudi brojne programe razmjene studenata, ali bh. građanima su dostupni samo neki od njih. Hiljade studenata koristi se ovim pogodnostima jer im to daje šansu da upoznaju različite kulture i upotpune znanja, a uz to troškovi školovanja su izjednačeni, kao i prava i tretman pri upisu a to im se istovremeno priznaje kao dio redovnog školovanja u sopstvenoj zemlji. Našoj zemlji je dostupan program EU Tempus koji podržava modernizaciju evropskih univerziteta, pre svega u oblastima nastavnih programa, kao i administracije i finansiranja škola. Međutim, od svih programa EU, verovatno je najpoznatiji program razmjene Erasmus Mundus.

Erasmus Mundus program nudi finansijsku podršku institucijama i stupendije za pojedince. Studenti koji učestvuju u programu Erasmus Mundus imaju mogućnost da provedu jedan ili dva semestra u drugoj zemlji članici i da im se taj period računa u okviru redovnih studija.
Za mlade iz naše zemlje možda je najinteresantniji Omladinski program (Youth Programme).

Omladinski program namijenjen osobama od 15 do 30 godina. Posebni programi volontiranja namenjeni su mladima koji su zainteresovani za sticanje iskustava i znanja kroz rad, onima koji žele susrete sa novim kulturama i ljudima. On pokriva područja zaštite okoliša, umjetnosti, kulture, rada s djecom, mladima ili starijim ljudima, baštine, sporta i razonode. EVS obično traje od 6 do 12 mjeseci. Sudjelovanje u aktivnostima programa ne zahtijeva nikakve posebne vještine, predznanja, fakultetsku diplomu i/ili odlične ocjene, kao ni poznavanje stranih jezika. Jedini uvjet su godine, osim u aktivnostima namijenjenima osposobljavanju i umrezavanja osoba koje rade s mladima. Takva praksa pomaže pri zapošljavanju, ali pruža i bolji uvid u “stvarni život”, a ostvaruje se kroz Evropski volonterski Servis (EVS), omladinske kampove i razmjenu.

Najveći broj studenata iz naše zemlje do sada se odlučivao za studiranje u Austriji. Razlog su blizina ali prvenstveno besplatno studiranje. Preduslov za studiranje u Austriji jeste da je student upisan redovno na domaći fakultet. U prosjeku mjesečni troškovi iznose oko 640 eura. Stipendije su mogu dobiti preko Austrijske akademske službe za razmjenu, Oesterreichischer Akademischer Austauschdienst (OEAD).

U Njemačkoj su slični uslovi za upis, kao i troškovi. Od velike pomoći da se lakše dođe na njemački fakultet je Servis za razmjenu studenata – Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD), kao i agencija Alma mater Personalservice, koja nudi studentima da pronađu privremeni posao.
U Velikoj Britaniji svaki univerzitet ili koledž određuje da li aplikacija zadovoljava ili ne. U Francuskoj, Italiji važe isti uvjeti s tim da je obavezna i polaganje ispita poznavanja jezika ovih zemlja.

Korisni linkovi

www.eacea.ec.europa.eu

www.daad.de

www.alma-mater.de

www.oead.ac.at

www.campusfrance.fr

www.britishcouncil.org

www.academyolmo.com

www.si.se

Stipendije za istraživače

Pojedinačne stipendije Marie Curie dodjeljuju se za jednu do dvije godine kako bi se potpomoglo istraživačko osposobljavanje mladih postdoktorskih studenata na stranim istraživačkim institutima. Neke stipendije izričito su rezervisane za primatelje koji se žele vratiti u regiju zajednice iz koje dolaze, a koja je slabije razvijena. Druge se dodjeljuju iskusnim istraživačkim radnicima s namjerom da se poboljša prijenos znanja i tehnologija između preduzeća i univerziteta. Programi “kratkog boravka” također omogućavaju mladim istraživačima doktorantima da dio svojih studija završe u inozemstvu i da rade sa međunarodno priznatom grupom u svom specijalističkom području.