Tokom svoje posjete Tuzli, ambasador Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) je sa mladima okupljenim u nevladinim organizacijama Omladinski resursni centar i “Ja bih u EU” razgovarao o omladinskom aktivizmu i jačoj ulozi mladih u promociji vrijednosti i standarda Evropske unije u ljudskim pravima i demokratiji.

Projekt “Mladi za vladavinu prava- Lab” koji provode ove dvije organizacije, a finansira Evropska unija, bio je povod da se razgovara o važnosti edukacije mladih o vladavini prava, borbi protiv korupcije, poznavanju pravosudnog sistema u BiH i ostalim aktivnostima koje ovaj projekat predstavlja i promoviše.

Posjeta ambasadora Sattlera mladima iz ORC-a i Ja bih u EU završena je obilaskom znamenitosti grada Tuzle
Posjeta ambasadora Sattlera mladima iz ORC-a i Ja bih u EU završena je obilaskom znamenitosti grada Tuzle

Ambasador Satler je izrazio zadovoljstvo što mladi ovim načinom rada i pristupom pokušavaju da riješe svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju, poput zagađenja koje je pitanje kvaliteta života pa sve do korupcije koja onemogućava mladima da imaju jednake šanse i napreduju u društvu.

Predstavnik ORC Tuzla, Slobodan Blagovčanin, zahvalio se ambasadoru Sattleru na posjeti i interesu za njihov rad i istakao da je posjeta zvaničnika EU važna jer pokazuje podršku i želju da se ulaže u mlade ljude:

– Vlasti nas često zaboravljaju i pokazuju slab interes da riješe probleme s kojima se mladi danas suočavaju – istakao je.

Prezentovan je i priručnik “Vladavina prava-LAB”
Prezentovan je i priručnik “Vladavina prava-LAB”

Prezentovan je i priručnik “Vladavina prava-LAB” koji je za projekat uradilo Udruženje žena sudija u BiH čiji sadržaj omogućava mladima da se upoznaju sa pravnim pojmovima, predstavnicima pravosuđa, te da lakše shvate svoja prava i kako da ih ostvare i zaštite. Lara Sutović iz Ja bih u EU, istakla je kako je proces evropskih integracija kompleksan i da je edukacija i praksa mladih u mnogim sektorima i segmentima neophodna kako bi nove generacije imale aktivno učešće u tom procesu.

Posjeta ambasadora Sattlera mladima iz ORC-a i Ja bih u EU završena je obilaskom znamenitosti grada Tuzle i šetnjom Korzom gdje se razgovaralo o važnosti održavanja prosperiteta, mira i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

O autoru:

Merima Bešlagić

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *