Udruženje Ja bih u EU provodi Projekat #ProvjeriPrvo (#CheckSourceFirst). Projekat komunicira prevenciju trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije. Ukazuje na činjenicu da je važno da svaka osoba koja razmišlja o aplikaciji ili prihvatanju posla preko internet oglasa, posebno u inostranstvu, prvo provjeri autentičnost i istorijat poslodavca i agencija koje objavljuju oglase.

Pored agencija za zapošljavanje, poslodavaca i radnika, aktivnosti projekta uključuju i nadležne institucije koje se bave dugoročnijim rješavanjem ovog problema. #ProvjeriPrvo podržan je u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“ i projekta “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”.

Trgovina ljudima predstavlja tešku povredu ljudskih prava koja narušava život žrtve i nakon što je eksploatacija prestala. Od 24,9 miliona ljudi koji su upali u zamku prisilnog rada, 16 milliona osoba se eksploatišu u privatnom sektoru, poput kućnih poslova, građevinarstva i poljoprivrede. 4,8 miliona osoba su žrtve prisilne seksualne eksploatacije, a 4 miliona osoba su žrtve prinudnog rada nametnutog od strane državnih vlasti.

Projekat prepoznaje značaj organizacija civilnog društva i medija u podizanju svijesti o problemu trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, posebno u svrhu radne eksploatacije.

Uvjeti života u Bosni i Hercegovini, veliki broj nezaposlenih osoba i loša socio-ekonomska situacija, imaju presudan značaj za pojavu i porast fenomena trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Različite ponude za zaposlenje u inostranstvu, otvaraju različite mogućnosti za prevare, obmane i na kraju, ozbiljne slučajeve trgovine ljudima. Preko milion građana Bosne i Hercegovine prati ili su članovi zatvorenih Facebook grupa sa oglasima za posao u inostranstvu. Internet nudi širok spektar mogućnosti pristupa oglasima ponude i potražnje posla, počevši od pretraživanja, preporučenih reklama i oglasa pa do različitih oblika komunikacije putem koje se lako mogu regrutovati žrtve. Trgovci ljudima danas imaju brojne mogućnosti, koje su povoljne, garantuju anonimnost te imaju veliki domet, stoga #ProvjeriPrvo.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *