PratiOnlinePrepoznajOdmah, slogan je projekta „Jačanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini da prepozna i prati online prijetnje na društvenim medijima“ kojeg implementiraju nevladine organizacije Ja bih u EU i Centar za sigurnosne studije za Hedayah, a finansira Evropska Unija.

Projekat koji je namijenjen prvenstveno mladima, najaktivnijim korisnicima društvenih medija, zvanično je počeo u Sarajevu, 24.02., edukativnom radionicom, na kojoj su eksperti iz oblasti društvenih mreža i nasilnog ekstremizma upoznali mlade iz Tuzle, Bihaća, Bosanskog Petrovca, Zenice, Kaknja i Sarajeva o važnosti prepoznavanja sadržaja koji su prijetnja za razvoj i širenje nasilnog ekstremizma.

„Osobe koje se predstavljaju kao lideri ne govore na način na koji su govorili prije pet godina, ne koriste više te termine, nego koriste potpuno benigan govor. Mnogo je ekstremnihh grupa koje plasiraju takav sadržaj. Treba govoriti o novim-starim ekstremističkim narativima koji se moraju prepoznati“ – rekao je Amir Cucak, stručnjak koji se posljednje tri godine aktivno bavi pojavom nasilnog ekstremizma, naročito na području Bosne i Hercegovine.

Jedna od ključnih aktivnosti projekta je edukacija mladih u praćenju online medija i izrada web platforme www.prepoznaj.ba na kojoj će se razmijenjivati informacije i sadržaj koji ovu problematiku približavaju ne samo mladima, nego građanima, institucijama i medijima.

„Kroz naredne aktivnosti koje su planirane tokom ovog projekta, naša želja i ono na čemu ćemo raditi je da se mladi odvaže i počnu koristiti alate koje im mogu pomoći u ranom prepoznavanju, ne samo govora mržnje, nego i prijetnji i sadržaja koji pozivaju na nasilni ekstremizam“ – izjavio je Slobodan Blagovčanin, jedan od učesnika projekta i predstavnik Omladinskog resursnog centra Tuzla.

Krajnji cilj projekta jeste ojačati otpornost građana i građanki Bosne i Hercegovine na radikalizaciju koja vodi ka nasilnom ekstremizmu. Za taj cilj građani treba da nauče prepoznati pojave i trendove govora mržnje i radikalizacije u online prostoru, a sve u svrhu sprječavanja nasilnog ekstremizma.

“Ne mislim da se odjednom sve može promijeniti. Treba krenuti od mikrookruženja, porodice, prijatelja, koji prate vaše objave na društvenim medijima. Tako ćemo doprinijeti uspješnosti ovog projekta i u konačnici doprinjeti pozitivnim promjenama“, zaključio je Sean Ćorović, iz agencije Kliping BH koja će, uz pomoć posebno dizajniranog softvera, olakšati rad 80 mladih monitora i 10 mentora koji će biti angažovani na projektu.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *