Živimo u vremenu u kojem TV i web sadržaji kao i hitne službe moraju biti dostupne i pristupačne svim građanima, uključujući slijepe i slabovidne, i gluhe i nagluhe osobe. Pravo na pristup informacijama i spada u temeljna ljudska prava. Pandemija je pokazala da je neophodno biti informisan na vrijeme, ali i to koliko ključne informacije i sadržaji nažalost nisu svima ravnopravno i pravovremeno dostupni.

Projekat “Jednak pristup svima”, koji finansira Evropska unija, a kojeg implementiraju udruženje „Ja bih u EU“ i ICVA, osmišljen je da unaprijedi nivo pristupačnosti medijskih sadržaja i servisa za osobe sa invaliditetom i da poboljša pravni okvir i prakse u ovom segmentu.

Na fotografiji se, u prvom planu, nalazi Hana Korać: koja je treningu prisustvovala ispred MUPa KS – Uprava policije

U okviru projekta, održan je serijal treninga, kako direktnih, tako i online kojim su prisustvovali predstavnici medija i udruženja slijepih, slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba sa područja Sarajeva, Banja Luke, Zenice, Doboja, Dervente, Mostara, Trebinja, Bihaća, Cazina, Banja Luke, Brčkog, Bužima i Istočnog Sarajeva. Tokom treninga su treneri ali i predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom predstavnicima medija sugerisali kako da na najbolji način i uz malo sredstava, prilagode audio i video sadržaje ovom dijelu populacije.

U okviru projekta je 6. jula u Sarajevu održana i diskusija pod nazivom “Prakse i preporuke za prilagođavanje informacija i sadržaja u okviru javnih medijskih i drugih servisa u službi građana za osobe sa invaliditetom” kojoj su prisustvovali predstavnici Domova zdravlja KS, Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo, Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, MUPa KS – Uprava policije. Diskusija se pored prilagođavanja medijskih sadržaja dotakla i teme prilagođavanja web stranica ključnih zdravstvenih i sigurnosnih institucija.

“Gluhe i nagluhe osobe u našoj državi suočavaju s diskriminacijom i nemaju ravnopravan položaj s ostalim članovima društva. Problem s kojim sam se suočila kao tumačica znakovnog jezika jeste veliki broj riječi koje su se počele koristiti zbog pandemije, a za koje ne postoji adekvatan prijevod.“ istakla je Jasminka Proho, trenerica i tumačica znakovnog jezika.

Na fotografiji se nalazi predsjednik Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, gospodin Fikret Zuko

Vehid Hajduković, trener na projektu i stručnjak za Brajevo pismo, u više navrata je pominjao primjer Kamernog teatra koji je prilagodio svoj repertoar slijepim i slabovidnim osobama. Jasminka je istakla da ne postoji niti jedan film naše produkcije koji je prilagođen gluhim i nagluhim osobama.

Veliki problem za gluhe i nagluhe osobe predstavlja neprilagođeni informativni program u realnom vremenu i zbog nedostatka sredstava je teško izvodljiv. “Prilagoditi informativni program i naknadno ga emitovati u udarnom terminu” jedan je od zaključaka diskusije.

Željko Tica, urednik informativnog programa Federalne televizije, naglasio je da je manjak kadrova u ovoj oblasti jedan od ključnih problema, te da su oni pokušali da pronađu načine na koje bi mogli prilagoditi dio programa ali da je to još uvijek teško bez tehničkih pretpostavki.

„Pristupačnost u kontekstu regulatornog okvira sve više dobija na važnosti. Tu se svakako otvara prostor i direktivom Evropske unije o audio/vizuelnim medijskim uslugama gdje su i same države članice, buduće članice, odnosno nacionalna regulatorna tijela u obavezi da sama naprave akcione planove za pristupačnost, ali i da daju mogućnost za uvođenje određenih kvota za programe koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom. U tom kontekstu mi smo  u aprilu prošle godine prilikom revizije uslova dozvole za javni RTV sistem Bosne i Hercegovine uveli obavezujuće kvote za programske sadržaje koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom. One se odnose ne samo na informativne, nego i na druge programske sadržaje koji moraju biti prilagođeni. Što se konkretne kvote tiče ona uključuje  emitovanje informativnog programa jednom dnevno za osobe sa invaliditetom. Javni RTV servisi su dužni  da u toku trajanja dozvole , korištenjem proporcionalnih mjera, dosegnu udio prilagođenog sadržaja osobama sa invaliditetom do 25%. Također, razmatramo uvođenje obavezujućih kvota i za ostale korisnike dozvole“ istakla je Azra Maslo iz Regulatorne agencije za komunikacije u BiH.

Široki kadar svih učesnika na diskusiji koji sjede za stolovima koji su poredani u krug

Svi imaju jednako pravo pristupu informacijama posebno kada govorimo o informacijama koje emituju javni servisi, jer ti servisi imaju obavezu da informacije saopće i prilagode svima. Informacija nije luksuz, a gluhe, nagluhe, slijepe i slabovidne osobe imaju pravo na njih, ali ne djelimično nego u potpunosti. U nastavku projekta „Jednak pristup svima“ aktivnosti će uključiti i predstavnike institucija u Bosni i Hercegovini u smislu podizanja svijesti o potrebi prilagođavanja njihovih zvaničnih web stranica potrebama osoba sa invaliditetom.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *