Nakon višemjesečnog rada, učešća na stručnim radionicama i snimanja, mladi učesnici projekta O tebi je riječ (It is about you – #AboutU), It is About you – O Tebi je riječ (#AboutU), koji uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, implementira organizacija Ja bih u EU uz prijatelje projekta Institut za razvoj mladih KULT i Munja Inkubator društvenih inovacija, su završili i plasirali pet kratkih video priča za koje su dobili sjajnu podršku na društvenim mrežama. Priče, kroz vizuru mladih, pokazuju značaj euroatlantskih integracija za demokratiju, vladavinu prava, ekonomiju, poslove, investicije kao i za ljudska prava i slobode. Učesnici su aktivno i na svojim društvenim profilima promovisali filmove na kojima su radili i na taj način se takmičili za priznanja najbolji video i najbolja kampanja.

Takmičenju su, u svojstvu žirija, prisustvovali bosanskohercegovački režiseri Pjer Žalica i Elmir Jukić koji su bili i treneri na prethodno održanim produkcijskim radionicama u Tuzli i Mostaru. Također, Mak Alagić ekspert za digitalni marketing u žiriju je ocjenjivao načine kako su timovi vodili kampanje.

“Moram priznati da sam, kada smo razgovarali o produkciji, imao osjećaj da sam vas “pregazio” količinom informacija i kompleksnosti posla u koji ulazite s ovog aspekta kojim se bavimo kolega Jukić i ja. Ali, s druge strane, imao sam osjećaj važnosti da se bavite temama od kojih vama ali i nama zavisi svakodnevni život. Za vas su posebno bitna ova pitanja. Bilo je zadovoljstvo vidjeti s kojom ozbiljnošću i razumijevanjem prilazite svakom problemu. Ja sam vrlo zadovoljan s obzirom da su ovo vaši prvi radovi. Prvo sam bio jako sretan što ste uspjeli snimiti, a sad kada sam vidio rezultate stvarno sam i ponosan sam što sam bio dio ovog projekta. Nadam se da shvatate da suština projekta nije takmičenje, nego nas zajednički rad i zajednički rezultat koji na kraju imamo”, istakao je Pjer Žalica na početku online takmičenja.

Po ocjeni stručnog žirija najbolje urađeni video je „Šansa“ koji su uradili: Ena Porča, Jasmina Jusić, Nejla Emšo, Kristina Gadže i Antonela Franić iz Tima 1. „Šansa” je pobijedila jer nije samo ukazala na problem nego i ponudila rješenje. Tema je bila Euroatlantske integracije i vladavina prava.

Pogledajte video Šansa na:

Po mišljenju žirija, pobjednički film je pokazao ne samo razumijevanje ozbiljnosti ove teme, nego su pokazali i ponudili rješenja. „U tom nekom začaranom krugu privilegija, nepotizma i štela u kojem mi živimo, oni su ponudili izlaz i to smo prepoznali kao poseban kvalitet njihovog filma jer ima ono o čemu mi našim studentima insistiramo, to je ideja“ istakao je Jukić.  

“Drago mi je zbog nagrade, baš smo se potrudili za film, dolazili smo iz drugih gradova. Imali smo namjeru, ambiciju i motivaciju da snimimo dobar video. Nagradu nismo očekivali ali ponosna sam na ono što smo uradili i na svakog člana svog tima”, istakla je članica Grupe 1, Kristina Gadže.

Grupa 4 u kojoj su radili: Meho Čavčić, Alem Bajramović, Medina Bešlagić, Azra Haračić i Milica Kos dobila je priznanje za najbolje urađenu kampanju za video “Karantin”. Ovaj film predstavio je temu euroatlantske integracije i ljudska prava i pokupio je simpatije na društvenim mrežama.

“Timovi su imali dosta zahtjevan zadatak jer u moru informacija koje nam se serviraju morali su da pridobiju pažnju gledalaca i animiraju ih na određenu reakciju. „Karantin“ je dobio priznanje za najbolje odrađenu kampanju jer je uspjela kod publike probuditi emociju. Pošto iz vlastitog iskustva u radu na ovim platformama znam kako je nekad teško u obilju kontenta koji nam se svakodnevno servira zaokupiti pažnju na šest sekundi, a ne na dvije minute, pogotovo koji se tiče nekih važnih, a ne tako popularnih tema”, rekao je Mak Alagić

Pogledajte video Karantin na:

“Prije svega bih da se zahvalim svima, cjelokupnoj organizaciji, predavačima i žiriju na predivnim radionicama koje su se odvijale prvo u Tuzli, kasnije u Mostaru, zatim online koja se dešavala sa poznatim influenserima iz Bosne i Hercegovine. Ovo je divno iskustvo, a najbitnije od svega je što sam upoznao tako kreativne i talentovane ljude s kojima ću sigurno ostati u kontaktu”, rekao je član Grupe 4, Meho Čavčić.

Žiri i organizatori su čestitali svim timovima za angažman i trud koji su uložili u realizaciji video priča. „Sve ekipe su pokazale entuzijazam, ozbiljan odnos u tretmanu tema koje su dosta kompleksne, neke od njih vrlo komplikovane za napraviti priču koja neće biti suhoparna”, zaključio je Elmir Jukić.

Sve dodatne informacije o projektu možete potražiti i na platrofmi http://aboutu.jabiheu.ba/ koja služi za informisanje i bolje razumijevanje euroatlantskih integracija.

“Objavljivanje ovog članka je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.”

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *