Po prvi put: Hrvatska predsjedava Vijećem EU do 30. juna

Prioriteti hrvatskog predsjedavanja rukovode se njegovim sloganom: "Snažna Evropa u svijetu punom izazova"

0
527
08.01.2020., Zagreb - Premijer Andrej Plenkovic odrzao konferenciju za medije pred novinarima iz Bruxellesa u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Photo: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

Republika Hrvatska preuzela je predsjedanje Vijećem EU-a 1. januara 2020. godine i njen mandat traje šest mjeseci, do 30. juna tekuće godine. To će biti prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem otkako je ta zemlja 2013. pristupila EU-u.

Prioriteti hrvatskog predsjedavanja rukovode se njegovim sloganom: “Snažna Evropa u svijetu punom izazova”.

Program je usmjeren na četiri glavna područja, a to su:

  1. Europa koja se razvija
  2. Europa koja spaja
  3. Europa koja štiti
  4. Utjecajna Europa.

Inače, Predsjedništvo Vijeća EU-a je rotirajuće. Države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim nivoima u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.

Dok predsjedavaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom “trio”. Taj je sistem uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio definira dugoročne ciljeve i priprema zajednički program u kojem se utvrđuju teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

Sadašnji trio čine predsjedništva Rumunije, Finske i Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here