Pet načina na koji EU štiti svoje građane pri kupovini na internetu

Evropska unija svojim propisima nastoji zaštititi dvoj građane pri korištenju ovog vida transakcija

0
535

Kupovina na internetu je sve češća i Evropska unija svojim propisima nastoji zaštititi dvoj građane pri korištenju ovog vida transakcija.

Zakon EU-a omogućava internetsku kupovinu dobara i usluga iz bilo koje države članice. Prodavači više ne smiju kupce preusmjeriti na lokalne trgovine s drugačijim cijenama i proizvodima, čime se prekida praksa poznata pod nazivom “geoblokiranje”. Uredb koja to zabranjuje stupila je na snagu 3. decembra 2018.

Osim toga, prodavači moraju jasno prikazati sve troškove od samog početka, nema više neugodnih iznenađenja na kraju internetske kupovine! Moraju se dati jasne informacije o ukupnoj cijeni, uključujući sve poreze i dodatne troškove. Ako postoje dodatne naknade za usluge poput hitne dostave ili putnog osiguranja, one ne smiju biti naplaćene ako ih sami niste izabrali i potvrdili.

Korištenje kreditne ili debitne kartice ne smije se dodatno naplatiti.

Predmete kupljeni na internetu mogu se iz bilo kojeg razloga vratiti u roku od 14 dana i kupav ima pravo na povrat novca. Postoje iznimke, poput karata za voz, avion ili koncert ili rezervacije hotela.

Narudžbu koja nije dostavljena u dogovoreno vrijeme ili u roku od 30 dana kupav može otkazati i ima pravo na povrat novca.

Na sva dobra kupljena u država članicama EU-a, na Islandu, u Lihtenštajnu i Norveškoj imate barem dvogodišnje jamstvo. Nacionalni propisi mogu osigurati i veću zaštitu, prodavac također može ponuditi dodatna jamstva, no ništa ne zamjenjuje niti ne umanjuje dvogodišnje jamstvo.

Ako je kupljeni proizvod oštećen tokom dostave, neispravan ili izgledom ili funkcijama ne odgovara onome što je oglašavano, prodavac ga mora besplatno popraviti ili zamijeniti, ponuditi sniženje cijene ili potpuni povrat novca. Jamstvo se odnosi i na rabljenu robu kupljenu kod trgovaca, no ne i na onu kupljenu kod privatnih osoba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here