Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, vožnjom sarajevskom žičarom do Trebevića, obilježio je Međunarodni dan žičanih prevoznih sredstava, te ujedno podsjetio i na to da je prije stotinu četrdeset i devet godina, prvi svjetski patent za žičaru dodjeljen mašinskom geniju Andrew Smith Hallidieu.

Zahvaljujući tom izumu, milioni ljudi širom svijeta danas uživaju u ovoj vrsti prevoza uključujući stanovnike i posjetioce Sarajeva, navodi europa.ba.

Sarajevska žičara otvorena je 1959. godine, te je nakon velikih oštećenja koje je pretrpjela u ratu 90-tih, ponovno otvorena 2018. godine.

-Sarajevo je jednostavno bilo nepotpuno bez trebevićke žičare. Sretan sam što je jedna od glavnih znamenitosti Sarajeva obnovljena na zadovoljstvo svih. Ne samo da pomaže unapređenju turističke ponude, već je ovih dana i odličan način da se pobjegne od opasne zagađenosti u gradu – izjavio je Sinno tokom posjete.

Gradovi širom Bosne i Hercegovine suočavaju se sa ekstremnim zagađenjem vazduha koje je doseglo vrhunac u proteklih nekoliko dana.

-Zaista je šteta da poslije ovako uzbudljive vožnje do ovog vidikovca uopšte ne vidiš grad zbog zagađenosti. Zastrašuje i pomisao šta tačno udišemo u gradu -dodao je Sinno.

EU u BiH se u nedavno pokrenutoj kampanji za ljudska prava “EU za tvoja prava” također dotakla i pitanja čistog zraka, budući da izazovi u okolišu utiču na osnovna prava građana. Ključna poruka je #ImamPravoNaČistiZrak koji ne predstavlja rizik za zdravlje i okoliš.

Pitanje okoliša jedan je od ključnih prioriteta Evropske unije koja je nedavno predstavila ambiciozan Evropski zeleni plan, s ciljem prebacivanja na zelenu ekonomiju i postizanja klimatske neutralnosti EU do 2050. Ovim će se pomoći i potrošačima i kompanijama na Zapadnom Balkanu da imaju pristup čistoj, pristupačnoj i sigurnoj energiji.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.