Osiguranje

Prilikom putovanje u zemlje Šengena preporučuje se putničko-zdravstveno osiguranje jer organi uprave pojedinih zemlja ili na graničnim prijelazima Šengena mogu tražiti putničko-zdravstveno osiguranje sa minimalnim pokrićem u iznosu od 30.000 eura i područjem valjanosti za „države Šengena“.
Osiguranje se preporučuje i zbog velikih troškova koje bi morali platiti bolnici u slučaju iznenadne bolesti ili nesreće. Uobičajeno je da putničko zdravstveno osiguranje nadoknađuje troškove:

  • za vanbolnički tretman (lijekovi, zavoji, gips) kao i određene terapije propisane od ljekara
  • za bolnički tretman u odgovarajućim bolnicama u inostranstvu
  • za transport do najbliže bolnice ili ljekara, odnosno eventualno upućivanje u neophodne specijalističke klinike
  • za hirurške operacije
  • za stomatološki tretman i olakšavanje akutnih zubobolja
  • za transport nazad u mjesto stanovanja kada je neposredno ugrožen život osigurane osobe
  • za sve medicinske intervencije kada je neposredno ugrožen život osigurane osobe

Kod osiguravajućih kuća u BiH osiguranje po jednom danu košta u prosjeku 1,7 KM, dok u slučaju uzimanja 90-dnevnog osiguranja cijena iznosi oko 1 KM po danu.[/vc_column_text]

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Putovanje automobilom

Ukoliko putujete automobilom dokumente koje morate ponijeti su zelena karta i a za neke zemlje je potrebna međunarodna vozačka dozvola. Ukoliko na put polazite tuđim automobilom, potrebno je i ovlaštenje za upravljanje vozilom u inozemstvu. Ovi dokumenti mogu da se nabave u auto-moto klubovima.Što se tiče starosti vozila koje mogu ući u EU ograničenja ne postoje, ali mora biti tehnički ispravan.
Ali morate biti oprezni. Pojedini gradovi zbog prevelikog zagađenja izazvanog gustim saobraćajem povremeno uvode ograničenja u saobraćaju. Jedan od njih je i Milano u Italiji gdje za ulazak u grad morate imati motor koji zadovoljava Euro 4 ili veći standard. Ograničenja imaju i London i Štokholm.
Automobili koji koriste auto plin (LPG) moraju posjedovati atest, jer u suprotnom mogu ga proglasiti nesigurnim, naplatiti kaznu i isključiti vozilo iz saobraćaja. Vozilima sa LPG je zabranjeno da koriste podzemne parking garaže.

Dozvoljene brzine su:
Autoput: 110 ili 130 km na sat
Izvan grada: 90 km na sat
U gradu: 50 km na sat

Obaveze i kazne

U zemljama Europske unije zabranjeno je telefoniranje tokom vožnje, obavezno je vezivanje pojaseva i napred i pozadi, obavezna su sjedišta za djecu do tri godine uzrasta, a, kao i kod nas, djeca do 12 godina ne smiju da sjede napred.
Vožnja sa upaljenim svetlima u toku dana je obavezna. Od opreme potreban je trougao, komplet sijalica, prva pomoć i reflektirajući sigurnosni prsluk koji mora da bude u kabini, a ne u prtljažniku. Protivpožarni aparat je obavezan u Grčkoj i Bugarskoj. U nekim zemljama se ne naplaćuje putarina prilikom izklaska na autoput, već se kupuje vinjeta koja važi određeni broj dana.
Kazne razlikuju od zemlje do zemlje i da su veoma drastične za pojedine prekršaje. U Austriji, ukoliko prekoračite brzinu u naseljenom mestu do 10 km na sat, kazna može da bude od 20 pa do, čak, 720 eura. Ako ne vežete pojas, na licu mesta ćete platiti 35 eura, a ako nemate novac kod sebe onda ćete platiti, putem uplatnice u općini ili banci, 72 eura. U slučaju da nemate svu opremu, kazne su, u zavisnosti od zemlje, od 35 do 50 eura.
Putarine
Naplate putarina se, zavisno od zemlje, obavljaju na različite načine. Na izlasku iz BiH prvo će vas dočekati naplatne rampe, na kojima se naplata vrši klasično: na ulaznoj rampi na autoput uzmete karticu i na izlasku platite odgovarajuću cijenu shodno pređenoj kilometraži. Ista procedura je i u Grčkoj, Italiji i Francuskoj. Međutim već prilikom dolaska na Slovensku, Mađarsku ili Austrijsku granicu za plaćanje putarine se koriste vinjete, koje obavezno treba kupiti s obzirom da su kazne veome visoke. Samo Njemačka i Španija ne naplaćuju upotrebu puteva.