Organizacije civilnog društva i mediji – pokretači pozitivnih promjena u procesu evropskih integracija

0
690

Da bi se nosile sa svakodnevnim promjenama u društvu, a posebno onim vezanim za procese evropskih integracija, organizacije civilnog društva (OCD) bi trebalo da svakodnevno uče, stiču nova znanja i iskustva i grade kadrove koji mogu dati ekspertnu podršku u tim procesima.

To je zaključeno tokom predstavljanja Platforme www.EUresurs.ba – u okviru Programa Civilno društvo i mediji i projekta “Slobodni mediji, slobodno društvo”, koje je održano u Sarajevu uz sudjelovanje više od 60 predstavnika organizacija civilnog društva, medija, institucija lokalnih vlasti i akademske zajednice.

Vladimir Pandurević, projekt menadžer Delegacije Evropske unije u BiH, u uvodnom izlaganju naglasio je da bez jakog civilnog društva neće biti ulaska u pregovore sa Evropskom unijom, posebno u oblasti ljudskih prava.

– BiH ima punu podršku Evropske unije, jer bez snažnog i aktivnog civilnog društva ne mogu se napraviti sljedeći koraci. Institucije vlasti moraju znati šta se dešava u civilnom društvu – istakao je Pandurević.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji se osvrnuo na važnost saradnje civilnog društva, medija i institucija u promovisanju evropskih vrijednosti zaštite sloboda medija, ali i odgovornog i nepristrasnog novinarstva. Ukazao je na sve veći problem online portala bez impressuma i tačno navedenih podataka o vlasništvu, a koji uveliko ruše kredibilitet odgovornih i profesionalnih medija.

– Moramo zaštiti referentne medije jer bez njihovog kvalitetnog i odgovornog rada ni rad političara ne može biti jasno prepoznat i upravo je zbog toga veoma važno raditi na osnaživanju medija u lokalnim zajednicama, kako bismo dobili što tačnije i objektivnije informacije – naglasio je Skaka.

Uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini uspostavljena je interaktivna platforma – www.EUresurs.ba, koja na jednom mjestu prikazuje programe i projekte iz sektora: ljudska prava i demokratija, socijalna inkluzija i poduzetništvo, zdravlje, mladi, obrazovanje, izbori, antikorupcija, zaštita okoliša i klimatske promjene, preduzetništvo i lokalna ekonomija, koji se trenutno provode u Bosni i Hercegovini, a koje finansira Evropska unija.

Putem ove web platforme razmjenjivat će se informacije, promovisati evropske vrijednosti, informisati građani Bosne i Hercegovine o procesu EU integracija, te pratiti napredak i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije.

– Organizacije civilnog društva mogu i moraju postati snažan partner građanima i institucijama vlasti, te pokretač pozitivnih promjena u cjelokupnom procesu evropskih integracija. Aktivnosti Resursnog centra, najvećim dijelom kroz interaktivnu platformu – www.EUresurs.ba doprinijeće da organizacije civilnog društva postanu kompetentan, nezavisan i priznat akter u procesu evropskih integracija, te da ojačaju svoje kapacitete i dugoročnu održivost – izjavio je Denis Telić, projekt menadžer Resursnog centra za bh. civilno društvo u EU integracijama.

Na skupu je predstavljen i projekat “Slobodni mediji, slobodno društvo”, koji provode Udruženje/udruga BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH sa ciljem jačanja kapaciteta medija za inkluzivno, kritičko i profesionalno informiranje građana u lokalnim zajednicama.

Navodeći probleme sa kojma se susreću mediji, kao što su: cenzura, pritisci na urednike, nezakonita imenovanja, kršenje radnih i socijalnih prava medijskih profesionalaca, Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja/udruge BH novinari, istakla je značaj i ulogu medija u procesu evropskih integracija.

– Ovaj projekat će se ozbiljnije baviti radom lokalnih medija koji rade u interesu bh. građana, odnosno analiziraćemo zakonodavni okvir i pokušati pronaći način na koji možemo poboljšati kvalitet medijskih sadržaja u lokalnim zajednicama – rekla je Rudić, dodajući da je jedan od glavnih ciljeva partnera u projektu “jačanje istraživačkog novinarstva u lokalnim medijima, ali i veća povezanost novinara širom BiH kako bi jasnije zagovarali i podržavali medijske slobode i svoj lični profesionalni integritet”.

Predsjednik Asocijacije elektronskih medija i direktor Hayat TV Elvir Švrakić je naglasio da je jedna od prednosti projekta to što on nije samo fokusiran na medije, već na multisektorsku saradnju organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, građana i medija koji svojim zajedničkim djelovanjem mogu ispuniti uslove za pristup EU integracijama:

– Pokušat ćemo da razmijenimo kvalitetne informacije sa svim lokalnim medijima, gdje ćemo se fokusirati ne na povećanje broja medijskih sadržaja već na njihov kvalitet, te jačanje odgovornog i profesionalnog izvještavanja u lokalnim zajednicama – rekao je Švrakić.