U Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu 15.09.2021. godine održan je trening za prilagođavanje medijskog sadržaja potrebama slijepih i slabovidnih lica u sklopu projekta “Jednak pristup svima” koji finansira Evropska unija, a implementiraju Udruženje “Ja bih u EU” i “ICVA”.

Treneri iz Centra za Jednak pristup svima predstavili su osnove audio deskripcije, te montaže video materijala. Djeca i mladi učestvovali su u praktičnom radu na audio deskripciji dokumentarnog filma “Ekspedicija Akonkagva” koji je ustupio BHRT.

Trener Mišo Čirko sa učenicima Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu

“Čini mi se da je film veoma zanimljiv. Volio bih da se uradi audio deskripcija za cijeli film, tako da i slijepi i slabovidni znaju šta se dešava na ekranu”, rekao je jedan od učenika iz Centra.

Učenici su bili veoma aktivni i vrijedno su radili individualno, kao i u grupama. Iskazali su želju da više TV programa bude prilagođeno, te pokazali veliki entuzijazam za radom na ovom filmu.  Učenici su brzo usvojili nova znanja i vještine, te su predložili da nastave saradnju na projektu i urade audio dekskripciju za ovaj film u cjelini.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *