U prostorijama HUB-a za “Jednak pristup svima“, u okviru istoimenog projekta koji finansira Evropska unija, održan je trening za predstavnike bh. medija i osobe sa invaliditetom o načinima i tehnikama prilagođavanja medijskih sadržaja slijepim, slabovidnim, gluhim i nagluhim osobama. 

Rukovoditeljica Odjela za prilgodbu programskih sadržaja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Suzana Ivančić govorila je o tehnikama koje primjenjuje HRT kako bi prilagodio sadržaj osobama sa invaliditetom. Amer Sikira, IT ekspert, je demonstrirao kako u praksi funkcionira WinCAPS softver. 

Predstavnici medija iz Bosne i Hercegovine; RTVTK, RTV Bugojno, FTV, RTRS, BHRT, Balkan Diskurs iz Ljubuškog, uz JU Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu – CZSD i Udruženje “Novis”/Association “Novis”, konstatirali su da se napredak u prilagođavanju medijskih sadržaja može postići tehničkim intervencijama, ali se mora djelovati i na unaprjeđenju zakonskog okvira. Procenat prilagođenog sadržaja u Bosni i Hercegovini je među najnižim u Evropi i ta statistika će se morati mijenjati kako zemlja napreduje ka Evropskoj uniji.

Pored manjka sadržaja koji je prilagođen osobama sa invaliditetom, Suzana Ivančić je istakla i problem s manjkom kadrova u ovoj oblasti,

– Također, slijepe i slabovidne osobe nailaze na svakodnevne prepreke prilikom pokušaja interakcije sa medijima, pogotovo kada je riječ o digitalnim medijima. Stoga je važno da mediji sarađuju s njima i da ih angažiraju u kreiranju i produkciji sadržaja – istakla je Ivančić.

Vehid Hajduković se bavi adaptacijom, obradom i printanjem teksta na Brajevom pismu. Po struci je telefonski operater.

– Smatram da je HUB prava stvar i drago mi je da se mi u BiH vodimo dobrim primjerima iz Hrvatske i zemalja članica EU – rekao je Hajduković.

– Ova radionica mi je uvelike pomogla razumjeti kreiranje medijskog sadržaja za osobe s invaliditetom. Smatram da je potrebna češća edukacija novinara i medjiskih radnika na ovu temu jer je problem, kako je rečeno na radionici, u shvatanju potreba osoba s invaliditetom i načinom na koji one konzumiraju medijski sadržaj. Potrebno je konstantno s njima komunicirati kako bi medijski radnici uveli neke promjene i poboljšali medijski sadržaj prilagodivši ga osobama sa invaliditetom – rekla je Kristina Gadže iz Balkan Diskursa.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH podigla je kvotu medijskih sadržaja koji moraju biti prilagođeni osobama sa invaliditetom (slijepim, slabovidnim, gluhim i nagluhim). Stoga će projekat “Jednak pristup svima” i HUB za prilagodbu sadržaja imati važnu ulogu u edukaciji medija, ali i slijepih, gluhih slabovidnih i nagluhih osoba u korištenju aktuelnih softvera. Također kroz projekat, ali i HUB ostvarit će se bolja saradnja medija i osoba kojima je prilagođeni sadržaj neophodan. Oni će imati na raspolaganju prostorije i opremu HUB-a da savladaju vještine produkcije takvog sadržaja. Treninzi se nastavljaju nakon izrade edukacijskih modula, a cilj je da što više predstavnika medija i osoba sa invaliditetom bude obuhvaćeno obukom.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *