O Brexitu: Evropska unija je i dalje partner kojem možete vjerovati

Kolumna Josepa Borrella, visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i Michela Barniera, glavnog pregovarača EU-a za Brexit

0
643

Dana 31. januara 2020. godine, Velika Britanija je napustila Evropsku uniju. Izgubili smo člana porodice. Bio je to tužan trenutak za nas, Evropljane, ali i za mnoge građane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ipak, uvijek smo poštovali suverenu odluku 52% britanskog biračkog tijela i u ovom trenutku pozdravljamo započinjanje novog poglavlja u našim odnosima.

Emocije na stranu, 1. februar jeste postao historijski datum, ali bez velike drame i to najvećim dijelom zahvaljujući Sporazumu o povlačenju kojeg smo ispregovarali s Ujedinjenim Kraljevstvom i koji nam je omogućio “uredan Brexit”. Drugim riječima, omogućen je izlazak koji, barem za sada, minimizira posljedice po naše građane, kompanije, javnu upravu, kao i naše međunarodne partnere.

Prema ovom Sporazumu, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo usaglasile su prelazni period, najmanje do kraja 2020. godine, tokom kojeg Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja učestvovati u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, te primjenjivati ​​pravo EU, čak i ako više nije država članica. Tokom ovog perioda, Ujedinjeno Kraljevstvo se nastavlja pridržavati međunarodnih sporazuma EU, kao što smo jasno istakli u diplomatskoj noti našim međunarodnim partnerima.

Dakle, s ovakvim prelaznim periodom, postoji određeni stepen kontinuiteta, što nije bilo lako imajući u vidu obim zadatka. Izlaskom iz Unije, Ujedinjeno Kraljevstvo automatski, mehanički i pravno, napušta stotine međunarodnih sporazuma sklopljenih od strane ili u ime Unije, u korist njenih država članica, u različitim oblastima, od trgovine, avijacije, ribarstva do civilne nuklearne saradnje.

Sada moramo graditi novo partnerstvo između EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Taj će posao započeti za nekoliko sedmica, čim 27 zemalja članica EU odobre pregovarački mandat na prijedlog Evropske komisije, utvrđujući naše uslove i ambicije za ostvarenje najbližeg mogućeg partnerstva sa zemljom koja ostaje naš saveznik, partner i prijatelj.

EU i Ujedinjeno Kraljevstvo povezuju historija, geografija, kultura, zajedničke vrijednosti i principi, te čvrsta vjera u multilateralizam koji se temelji na pravilima. Naše buduće partnerstvo odražavat će te veze i zajednička uvjerenja. Želimo ići dalje od okvira trgovine i raditi dalje zajedno na sigurnosti i odbrani, odnosno, oblastima u kojima Ujedinjeno Kraljevstvo ima iskustva i resurse koje je najbolje koristiti u okviru zajedničkih napora. U svijetu velikih izazova i promjena, nemira i tranzicije, moramo se međusobno savjetovati i sarađivati, bilateralno, kao i u ključnom regionalnom i globalnom kontekstu, kroz Ujedinjene nacije, Svjetsku trgovinsku organizaciju, NATO ili G20.

Možda zvuči kao kliše, ali je fundamentalna istina da današnji globalni izazovi – od klimatskih promjena, kibernetskog kriminala, terorizma ili nejednakosti – zahtijevaju kolektivan odgovor. Što je Ujedinjeno Kraljevstvo sposobnije ići u korak s EU i zajedno s partnerima širom svijeta, veće su nam šanse za učinkovito rješavanje ovih izazova.

U samom srcu projekta Evropske unije je ideja da smo zajedno jači. Kao i da je objedinjavanje naših resursa i inicijativa najbolji način za postizanje zajedničkih ciljeva. Brexit to ne mijenja i nastavljamo dalje sa svojim projektom, nas 27.

Ujedinjene, 27 zemalja članica i dalje čine jedinstveno tržište od 450 miliona građana i više od 20 miliona kompanija.

Ujedinjeni, i dalje smo najveći trgovinski blok na svijetu.

Ujedinjeni, nas 27, i dalje ostajemo najveći donator razvojne pomoći na svijetu.

Naši partneri mogu biti sigurni da ostajemo vjerni našem ambicioznom programu okrenutom ka budućnosti, bilo da se radi o trgovini i ulaganjima, klimatskom djelovanju i digitalizaciji, povezanosti, sigurnosti i borbi protiv terorizma, ljudskim pravima i demokratiji ili odbrani i vanjskoj politici.

Nastavljamo ispunjavati svoje obaveze. I dalje ćemo se pridržavati sporazuma koji nas povezuju s našim međunarodnim partnerima, poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom, i nastavljamo razvijati multilateralne okvire saradnje širom svijeta.

Evropska unija je i dalje partner kojem možete vjerovati. Nepokolebljivi branitelj multilateralizma temeljenog na pravilima, sarađujemo s našim partnerima kako bi svijet učinili sigurnijim i pravičnijim.

Izvor: europa.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here