Dugogodišnji spor između Velike Britanije i Grčke oko drevnih umjetnina s Akropole našao se u nacrtu nacrtu pregovaračkih pozicija Europske Unije u koji je uvršten zahtjev za povrat ukradenih artefakata.

Britanski muzej u Londonu odbio je vratiti 2500 godina stare mramorne skulpture s Partenona koje je britanski diplomat lord Elgin odnio iz Atene početkom 19. stoljeća kada je Grčka bila dijelom Osmanskog cartsva.
U nacrtu pregovaračkih pozicija EU-a o budućim odnosima s Britanijom, a koji je Reuters dobio na uvid, traži se “povrat ili odšteta zemlji porijekla za nezakonito uklonjena umjetnička djela”.

U dokumentu se ne navode konkretne umjetnine, no europski diplomat rekao je da je taj zahtjev uvršten na traženje Grčke i uz potporu Italije. Grčki ministar kulture rekao je u siječnju da će Atena pojačati kampanju za povrat partenonskih skulptura i očekuje da će je u tome podržati europski saveznici.

Zasad nema komentara iz ureda britanskog premijera Borisa Johnsona.
Britanski muzej kaže da su skulpture, gotovo polovina od 160 metara dugačkog friza koji je ukrašavao hram Partenon iz 5. stoljeća, Elgin nabavio legalno, ugovorom s Osmanskim carstvom.

Atena tvrdi da su skulpture ukradene jer je ugovor bio sklopljen s tadašnjim okupatorom Grčke.

Izvor: Hina

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *