Autor: Sanja Škuletić-Malagić

Građani Mostara posljednju deceniju mogli su da glasaju u više ciklusa za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poslanike Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nemali broj njih glasao je u više navrata i za predsjdnika te zastupnike u Saboru susjedne Republike Hrvatske…

Za svo to vrijeme uskraćeno im je „samo“ pravo izbora nivoa vlasti koji ih se najviše tiče – lokalne vlasti u Gradu Mostaru. Zahvaljujući tome, političko liderstvo u Mostaru izabrano prije gotovo 12 godina i dalje upravlja bez prava birača da ih reizborom potvrde, odnosno nagrade ili drugačijim glasanjem kazne za rezultate ostvarene u proteklom periodu.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazbudru iz oktobra prošle godine naloženo je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da u roku od šest mjeseci donese izborna pravila, odnosno da u protivnom ta pravila precizira Ustavni sud Bosne i Hercegovine kako bi bilo omogućena provedba lokalnih izbora u Gradu Mostaru.

Da bi se shvatio problem koji eskalirao neodržavanjem lokalnih izbora u Mostaru, potrebno je vratiti se barem u period ujedinjenja Mostara iz 1995. godine kada je formiran Grad Mostar sa šest općina, tri sa većinski bošnjačkim i tri sa većinski hrvatskim stanovništvom.

Potom je visoki predstavnik Paddy Ashdown je 2004. nametnuo Statut Grada Mostara kojim je Grad organiziran kao jedna općina sa šest gradskih područja koja odgovaraju bivšim gradskim općinama. Temeljem tog rješenja su 2008. godine održani Lokalni izbori, jedini koji su provedeni nakon oktroisanog Statuta Grada.

Razlog tomu je neizvršavanje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2010. godine kojom je djelimično uvažen zahtjev Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i prograšeno neustavnim izborna pravila prema kojim izborne jedinice sa različitim broijem glasača daju jednak broj vijećnika u lokalnoj vlasti.

Od tada se vodeće stranke, SDA i HDZ, ne mogu dogovoriti o novim izbornim pravilima.

Sve navedeno se našlo i u tužbi Irme Baralije protiv Bosne i Hercegovine, temeljem koje je Evropski sud za ljudska prava u oktobru prošle godine utvrdio kršenje Protokola br. 12 (Opća zabrana diskriminacije) Evropske konvencije o ljudskim pravima te naložio već pomenute mjere u cilju stvaranja uvjeta da u Mostaru konačno budu provedeni i lokalni izbori.

  • Meni su 34 godine i neću da mi još deset godina prođe, da s jedne i druge strane govore – ne možemo ovako jer će nas HDZ nadglasati, ne možemo ovako jer će nas SDA nadglasati. Želimo da nas uključuju u proces donošenja odluka, da znamo gdje se troši naš novac, želimo čist grad, želimo da vodimo djecu u zelene parkove. Svi Mostarci žele sve ono što građani bilo gdje žele – rekla je Baralija za Radio Slobodna Evropa.

A potrebe građana ostaju u drugom planu jer dugogodišnje nepostojanje Gradskog vijeća Mostara predstavlja kočnicu napretku ovog grada, ali i prepreku obavljanju redovnih aktivnosti i servisa prema građanima što je osnovna svrha postojanja lokalne vlasti.

Gradske službe već godinama zatrpane su predmetima čije rješenje je u nadležnosti Gradskog vijeća, a tiču se, između ostalog, imovinsko-pravnih odnosa, dozvole u oblasti urganizma i građenja, strateških i odluka o javnom zaduživanju zbog čega ovaj bosanskohercegovački grad zaobilaze investitori i što u konačnici ima za rezultat sve lošije uvjete života za sve Mostarce.

A njih je prema popisu iz 2013. godine bilo 105.797, od čega 51.216 Hrvata, 46.752 Bošnjaka, 4.421 Srba, 1.910 Ostalih, a 1.312 ih se ne izjašnjava nacionalno dok je bez odgovora na ovo pitanje popisivača bilo njih 186.

Hoće li punoljetni među njima imati priliku da u oktobru izaberu novu lokalnu vlast prvenstveno je pitanje političke volje vodećih političkih stranaka prema tamošnjim posljednjim rezultatima izbora iz 2008. godine – SDA i HDZ-a.

Nema naznaka da bi se zakovani stavovi koji nisu približeni posljednjih deceniju sada naglo mogli izmjeniti u korist postizanja dogovora o izbornim pravilima u Mostaru.

SDA i HDZ imaju suprostavljena stajališta – dok SDA je pri stavu kako za Mostar trebaju važiti posebna pravila dok je stav HDZ-a da i za Mostar trebaju važiti ista pravila kao i za sve ostale lokalne zajendice u našoj zemlji.

Pitanje utvrđivanja izbornih pravila u Mostaru nije vezano samo za izmjene ili usvajanje novog Statuta Grada Mostara, nego se nerijetko posmatraju u paketu sa pitanjem izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine te izbora delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uz uvažavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Navedene presude nalažu ukidanje diskriminacije prema državljanima Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) ili se uopće nacionalno ne izjašnjavaju čime im je onemogućeno kandidiranje na pozicije članova Predsjedništva BiH (kao i Srbima iz FBiH za člana Predsjedništva BiH iz RS kao i Bošnjacima i Hrvatima u RS za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH). Također, diskriminacija je utvrđena i prema Ostalima, građanima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, u izboru za delegate Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Ukoliko politički lideri Bošnjaka i Hrvata ne postignu dogovor o izbornim pravilima, Ustavni sud Bosne i Hercegovine ima obavezu da ovo pitanje riješi te omogući provedbu lokalnih izbora, odnosno omogući građanima da konačno, nakon 12 godina izvrše „remont“ lokalne vlasti u Mostaru.

Krajnje optimističnim pogledom na sve navedeno može se očekivati politički dogovor u datome roku, dok krajnje pesimističnim bi bilo teško zamisliti rješenje Ustavnog suda BiH koje ne bi bilo proglašeno izdajničkim ili politički motiviranim. Ovaj crnji scenario nameće pitanje neophodnosti aktivnijeg uključivanja međunarodne zajednice koja je napravila i nametnula nes(p)retno uređenje Mostara koje se pokazalo kao kamen spoticanja političkih lidera Bošnjaka i Hrvata u Mostaru u nastojanju da spriječe majorizaciju svog naroda.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *