Mogherini i Hahn: Poziv liderima u BiH na dogovor o Izbornom zakonu

0
367
Federica Mogherini i Johannes Hahn
 Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini i evropski komesar za proširenje politiku susjedstva Johannes Hahn pozvali su na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH.
U zajedničkoj izjavi oni su poručili da budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa.
– U nedavnom izvještaju o Bosni i Hercegovini, Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rješenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije. U vezi sa ranije preuzetim obavezama, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili okvir u kojem je moguće iznaći rješenje. Očekujemo da lideri u Bosni i Hercegovini bez odlaganja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje. Ako se rezultati općih izbora ne budu mogli implementirati, formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo.
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u narednim danima raspisati oktobarske opće izbore. Vjerujemo da će Centralna izborna komisija provoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način. Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcionisanje institucija, predstavlja osnovni demokratski uslov za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji. Budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa – navodi se u zajedničkoj izjavi Federice Mogherini i Johannes Hahna.