Mladi Akademci o putu u EU

0
167

Uz podršku Evropske unije od 27 – 29. juna 2021. godine,  u okviru projekta YOUth for EU/Mladi za EU, održan je prvi modul 15. generacije Akademije za političke lidere/ke u BiH. Ovaj modul je okupio preko 20 učesnika iz različitih političkih stranaka i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine koji su diskutovali o temama u vezi sa prioritetima iz mišljenja Evropske Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, te obavezama BiH na tom putu.

Mladi lideri su imali priliku da izraze svoje mišljenje i da sa ostalim učesnicima programa i predavačima diskutuju o svojim idejama i očekivanjima koje imaju u odnosu na EU i proces EU integracija u BiH. Učesnicima se obratila šefica Političkog odjela kancelarije Evropske Unije u BiH, Elisabet Tomasinec, kao i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i akademske zajednice u BiH.    

Takođe imali su priliku da posjete Narodnu skupštinu Republike Srpske, gdje im se obratio potpredsjednik skupštine gospodin Denis Šulić, s kojim su imali priliku diskutovati o samom načinu rada u skupštini, te o ulozi  parlamenta o EU integracijama.

Na ovom prvom modulu su kroz rad u grupama dali mišljenja i viđenje o 14 preporuka Evropske unije o putu Bosne i Hercegovine u EU. Sljedeći modul planiran je krajem jula. Nakon sva tri modula ovaj program će rezultirati izradom dokumenta pod nazivom “Okvirni prijedlozi i mišljenja mladih BiH o EU integracijama”, koji će reflektovati mišljenja i stavove mladih političkih lidera/ki i lidera/ki iz NVO.

Akademija traje u kontinuitetu od 2007. godine  kao jedan od programa političke edukacije mladih.

Ovaj projekat finansira Evropska unija.

Izvor: pm.rs.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here