Makedonija je 2005. godine stekla status kandidata za članstvo u Europsko uniji, ali još nije dobila datum za početak pregovora o članstvu zbog problema oko službenog naziva zemlje sa susjednom Grčkom.
Grčka od 1991. blokira međunarodno priznanje susjedne zemlje pod ustavnim nazivom Makedonija, koje smatra isključivo svojom baštinom.
Atena koči i otvaranje pregovora o pristupu Skoplja EU i ulasku Makedonije u NATO. Višegodišnji pregovori o tom problemu, koji još traju, dosad nisu dali nikakva rezultata.
Komisija je još u oktobru 2009. preporučila pokretanje pregovora o članstvu sa Makedonijom koja ima status kandidata od 2005. godine. U izvještaju za 2010. godinu Europska komisija je ponovila tu preporuku, ali je za pokretanje pregovora potrebna jednoglasna odluka članica EU, što znači i Grčke koja se tomu protivi sve dok se ne postigne dogovor o službeom nazivu ove države.
U izveštaju Europske komisije o napretku Makedonije, objavljenom u novembru 2010. godine, ocenjuje se da je Makedonija nastavlja da u dovoljnoj meri ispunjava političke kriterijume.

Više informacija možete naći na stranici Ministarstva vanjskih poslova Makedonije.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]