Korona virus koji je krenuo iz grada Wuhan, ali se vjeruje da se već proširio na 20 drugih kineskih gradova, uticat će negativno na ekonomski rast Kine, izjavio je Shao Yu, glavni ekonomist u Orient Securities u Šangaju.

On upozorava da još je prerano za sagledavanje dugoročnih posljedica. Međutim, virus se pojavio svega sedmicu dana nakon što je Kina potpisala trgovinski sporazum sa SAD-om. Smatra se da je pojava virusa novi udar na ekonomiju Kine.

Rajiv Biswas, glavni azijsko-pacifički ekonomista IHS Markita, primijetio je da se epidemija Wuhana “razvija u veliki potencijalni ekonomski rizik za azijsko-pacifičku regiju” nakon što je prijelaz sa čovjeka na čovjeka potvrđen nekoliko dana prije proslave kineske Nove godine.

Turizam je važan dio koneske ekonomije. Međutim, zbog pojave korina virusa u provinciji Hubei koja ima 60 miliona stanovnika, željezničke stanice su uglavnom zatvorene a letovi su suspendovani. Šangaj je zatvorio kineski Diznilend, zatvoren je Zabranjeni grad, a najavljeno je da će i neki dijelovi velikog Kineskog zida biti zatvoreni.

Očekuje se da će ovogodišnja potrošnja biti značajno smanjena, posebno u velikim gradovima, uključujući Peking, Šangaj i Šenžen, gdje su slučajevi oboljelih od virusa već potvrđeni.

Kina je prošle godine bila četvta najposjećenija destinacija u svijetu nakon Francuske, Španije i SAD-a, prema turističkoj rang listi UN-a.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.