U Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo održana je manifestacija povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u organizaciji Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo, ICVA i Udruženja “Ja bih u EU”, koji implementiraju projekat “Jednak pristup svima”.

Učenici Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu

U okviru ovog projekta koji finansira Evropska unija, upriličen je niz edukacija za slijepa i slabovidna lica koja su zajedno sa novinarima, urednicima i montažerima učili o načinima prilagodbe medijskog sadržaja, posebno o izradi audio deskripcije.

Tako je u Centru za slijepu i  slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo prikazan dokumentarni film “Ekspedicija Akonkagva” koji je ustupio BHRT, a za koji su audio deskripciju uradili učenici i nastavnici Centra. Prikazivanju je prisustvovala i ekipa filma a učenici Centra imali su priliku da se druže sa njima i da im postave pitanja o njihovoj ekspediciji.

Učenici i osoblje Centra za slijepu i slabovividnu djecu i omladinu sa ekipom filma “Ekspadicija Akonkagva”

Ovom prilikom direktor Centra Azur Kuduzović, je još jednom naglasio potrebu da se što veći broj sadržaja prilagodi slijepim i slabovidnim licima dok je Samra Lučkin ispred Udruženja Ja bih u EU dodala: „Evidentan je nedostatak medijskih sadržaja sa audio deskripcijom i mi se u okviru projekta Jednak pristup svima trudimo da što više povežemo i obučimo slijepe, slabovidne, gluhe, nagluhe i medijske radnike o metodama prilagodbe medijskih sadržaja. Sretni smo što su učenici uspjeli da prilagode ovaj film. Nastavljamo da radimo na pronalaženju trajnijih rješenja koja će im omogućiti da se tim bave i u budućnosti“.

Azur Kuduzović – Direktor Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *