Ja i EU

Vizija

Naša vizija je da ideju europskih integracija i europskih vrijednosti učinimo dostupnim građanima BiH, koji će u europskim integracijama prepoznati vlastitu dobrobit, ali i da budu informirani i spremni da u neizbježnom procesu širenja, iznesu vlastiti stav i zaštite svoje interese. Želimo zajedno sa prijateljima iz EU doprinositi stvoranju zdrave i jaku države koja će biti u potpunosti spremna da ispuni obaveze i očekivanja kakao prema EU tako i prema svojim građanima.

Naši ciljevi

U moru informacija koje se nude o Europskoj uniji i europskim integracijama, koje su često pisane teško razumljivim administrativnim jezikom, obični građanin se jednostavno izgubi ili obeshrabren odustaje od traganja za potrebnim podacima. S obzirom da informiranje o pitanju integracija, puta naše zemlje ka EU, naših obaveza, potrebnih prilagođavanja, mogućnosti zapošljavanja ili studiranja u EU…postaju svakodnevna potreba, naš cilj je da na jednom mjestu, na jednostavan i pristupačan način, učinimo dostupnim sve najvažnije informacije iz ove oblasti.

Naš cilj je širenje svijesti o neophodnosti euroatlanstkih integracija, ali uz puno razvijanje kritičke svijesti kod bh. građana, pogotovo mladih. Cilj nam je i razvijanje svijesti bh. građana za zaštitu i očuvanje okoline, shvatanje i prihvatanje evropskih standarda života, obrazovanja i rada.

Također, želimo iznositi analitičke i kritičke stavove intelektualaca i stručnjaka iz svih oblasti o svim važnim pitanjima vezanim za europske integracije što i donosiocima odluka na svim nivoima mogu biti smjernice u kojem pravcu trebaju da rade i djeluju. Na raspolaganju smo i običnim građanima da nađemo odgovor na sva pitanja o evropskim integracijama koja ih zanimaju. Građani će imati priliku i da govore o očekivanjima od EU, čitaju reprezentativne analize javnog mijenja, poređenja dobrih i loših iskustava integracija u zemljama koje su u nedavnoj prošlosti postale članice EU…