Izjava Federice Mogherini povodom Svjetskog dana slobode medija

0
435
Mogherini: Ustrajno ćemo osuđivati nasilje nad novinarima

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini oglasila se povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja.

Ona je naglasila da se Svjetski dan slobode medija obilježava u teškim okolnostima za novinarstvo. Sloboda izražavanja i sloboda medija ugroženi su širom svijeta.

– Napadi protiv medija i novinara napadi su na demokratiju i na slobodu svih nas. Odajemo počast svim novinarima u Evropi i u svijetu koji su izgubili živote obavljajući svoj posao. Pozivamo sve države da osude nasilje nad novinarima, da poduzmu mjere za poboljšanje sigurnosti novinara i, posebno, novinarki te privedu pravdi počinitelje i poticatelje takvog nasilja.

Evropska unija utemeljena je na vrijednostima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, na slobodnim i pluralističkim medijima kako je sadržano u Povelji EU o temeljnim pravima. Sloboda medija ima ključnu ulogu u promicanju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti. Nezavisno novinarstvo iznimno je bitno za pozivanje država na odgovornost i praćenje demokratskih procesa. Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji, na internetu i izvan njega, stubovi su pluralističkog i otvorenog društva te snose veliku odgovornost za pružanje provjerenih i točnih vijesti javnosti.

U sve politike Evropske unije, kao i u njene programe razvoja, uključeno je poštovanje slobode izražavanja. Zakonodavstvo, politike i instrumenti EU oblikovani su kako bi se ojačala sloboda medija u cijeloj Uniji te kako bi se poboljšale transparentnost, vjerodostojnost i raznovrsnost informacija na internetu. EU će i dalje finansirati ciljane projekte u trećim zemljama kojima se unapređuju kvaliteta novinarstva, pristup javnim informacijama i sloboda izražavanja.

Ustrajno ćemo osuđivati nasilje nad novinarima te ćemo se u okviru bilateralnih kontakata s trećim zemljama, kao i multilateralnih i regionalnih foruma, suprotstaviti svim zakonima, propisima ili političkim pritiscima kojima se ograničava sloboda izražavanja. Poduzimat ćemo konkretne korake u pogledu sprječavanja napada na novinare i blogere te odgovoriti na te napade, među ostalim pružanjem hitne pomoći radi zaštite branitelja ljudskih prava koji su u opasnosti, ponekad i preseljenjem.

Danas ponovno potvrđujemo odlučnost EU da na temelju načela jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti putem svih medija, unutar naših granica i izvan njih, i dalje promiče i podupire slobodu mišljenja i izražavanja, jer to su prava koja svako i svugdje treba imati – navodi se u izjavi Federice Mogherini.

europa.ba