Evropska unija je do sada osigurala oko 70 miliona eura iz IPA II programa za razvoj malih i srednjih preduzeća. Dodatnih 14 miliona eura trenutno je u planu za podršku digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća iz IPA budžeta za 2020. godinu

Do kraja januara 2020. godine bit će objavljenja finalna lista korisnika bespovratnih sredstava EU za podršku investicijama u poljoprivredno-prehambrenoj industriji, a u okviru projekta “EU4Business”. Ovo je jedan u nizu projekata kroz koje Evropska unija pruža značajnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i razvojnih partnerstava u Bosni i Hercegovini, navodi europa.ba.

Kroz “EU4Business” EU dodjeljuje bespovratna sredstva u iznosu od oko 10 miliona eura, a cilj je povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća orijentisanih ka izvozu, i to u sektoru poljoprivrede, turizma i zapošljavanja. Program zajednički provode Međunarodna organizacija za rad (ILO), Razvojni program UN-a (UNDP) i njemačka razvojna agencija, GIZ.

Evropska unija uložila je i dodatna 4 miliona eura kroz EBRD-ov projekat “Program za podršku konkurentnosti MSP-a”. EBRD je nedavno potpisala i novu kreditnu liniju od 20 miliona EUR sa 4 partnerske banke u Bosni i Hercegovini, a EU sredstva iz ovog programa će obezbijediti podsticaje firmama do 15% od vrijednosti kredita i besplatnu savjetodavnu pomoć.

Mala i srednja preduzeća okosnica su ekonomije u Evropi. U Evropskoj uniji, 99% svih kompanija su mala i srednja preduzeća, a slična je situacija i u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Agencije za statistiku BiH iz 2019, od 38500 kompanija registrovanih u zemlji, oko 75% su mikro-preduzeća sa godišnjim prihodom ispod 4 miliona KM koja su osigurala oko 40% BDP i 50% svih zaposlenih.

Podrška Evropske unije malim i srednjim preduzećima BiH usmjerena je na povećanje njihove konkurentnosti i modernizaciju uvođenjem novih standarda, tehnologija i vještina. Pomoć koja će se dodjeljivati iz IPA –e III dodatno će se fokusirati na inovativne start-upe, digitalni sektor i nove tehnologije.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *