Kada čitamo ili gledamo medijske sadržaje obično ne razmišljamo o tome da li svi mogu na jednak način konzumirati informacije. Projekat “Jednak pristup svima” kojeg implementiraju udruženje „Ja bih u EU“ i ICVA, a koji finansira Evropska unija, je tokom četverodnevnog treninga u Banja Luci okupio slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe osobe i medije na treningu o pristupačnosti medijskih sadržaja. Razmatrane su najnovije tehnike i moduli prilagođavanja TV programa i web sadržaja, kao i saradnja udruženja sa medijskim kućama prilikom prilagođavanja sadržaja. Projektom je planirano uspostavljanje saradnje između medija i udruženja/ saveza slijepih i slabovidnih gluhih i nagluhih osoba zbog lakšeg prilagođavanja i kreiranja medijskig sadržaja.

Trening “Kako prilagoditi sadržaj slijepim i slabovidnim osobama“

Procenat prilagođenog sadržaja u Bosni i Hercegovini je među najnižim u Evropi i ta statistika će se morati mijenjati kako zemlja napreduje ka Evropskoj uniji. Pored manjka sadržaja koji je prilagođen osobama sa invaliditetom, javlja se i problem manjka kadrova u ovoj oblasti, te su treneri Samra Lučkin, Amer Sikira, Mišo Čirko, Jasminka Proho i Vehid Hajduković medijima sugerisali kako da na najbolji način, uz malo sredstava, prilagode audio i video sadržaje.

Urednica na RTRS-u, Tamara Čuruvija

Urednica na RTRS-u, Tamara Čuruvija, predstavila je obaveze javnih emitera prema osobama sa invaliditetom i izazove koji čekaju javne emitere u vezi sa prilagodbom sadržaja. Tokom diskusije predstavnici udruženja dali su svoje sugestije i prijedloge za kvalitetniji rad medija u ovom segmentu.

Prva dva dana treninga bila su posvećena slijepim i slabovidnim osobama, a treninzima su prisustvovali predstavnici Saveza slijepih i slabovidnih Republike Srpske i medija. Predsjednik Saveza slijepih RS-a, Branko Suzić, je kroz kratku prezentaciju istakao izazove s kojima se slijepe i slabovidne osobe susreću kada je riječ o medijskim sadržajima. Kao glavne probleme naveo je nepristupačan dizajn medijskog sadržaja za osobe sa invaliditetom i nedostatak tehničkog kapaciteta. Takodjer, pozvao je da se zakonskom regulativom adekvatno zaštite prava slijepih i slabovidnih osoba u našoj zemlji.

Treneri Vehid Hajduković i Amer Sikira

Vehid Hajduković, ekspert za Brajevo pismo i kreiranje audio deskripcije, učesnicima je objasnio osnove izrade audio deskripcije i prilagodbe medijskog saržaja. Tokom treninga diskutovalo se i o tome koliko stručna mora biti osoba u medijima za izradu audio deskripcije. Lice koje vrši izradu audio deskripcije mora poznavati materiju i tematiku i znati da pruži sve informacije koje su značajne za slijepe i slabovidne osobe kako bi mogli stvoriti adekvatnu sliku. Također prezentiran je modul prilagođavanja web stranica slijepim osobama

Na treningu je korišten video „Kulturno nasljeđe“ za praktičnu vježbu kako za slijepe i slabovidne osobe, tako i za gluhe i nagluhe osobe. Novinari urednici i slijepe i slabovidne osobe zajedno su uradile audio deskripciju video materijala.

Prilagođavanje video sadržaja uz pomoć WinCaps softvera

Treninzima trećeg i četvrtog dana prisustvovali su predstavnici Udruženja gluvih i nagluvih regije Banja Luka i Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske. Treneri Amer Sikira i Mišo Čirko su demonstrirali kako u praksi funkcionira WinCAPS softver koji se koristi za prilagođavanje sadržaja gluhim i nagluhim osobama, a učesnici su imali priliku za praktičan rad i učešće u prilagodbi video materijala ali i web stranica. Također mnogo se govorilo o poziciji tumača u TV i video sadržajima.

Trenerica i tumač znakovnog jezika, Jasminka Proho, predstavila je potrebe gluhih i nagluhih osoba kada je riječ o medijskom sadržaju. Objasnila je kako što efikasnije i kvalitetnije prenijeti informacije gluhim i nagluhim osobama i dala smjernice i savjete za tumače. Takodjer, naglasila je kako gluhe i nagluhe osobe mogu dati svoj doprinos i pomoći tumačima da efikasno prenesu određene informacije.

Predstavnici udruženja i medija sa trenerima

Najvažnije postignuće ovih radionica bila je upravo interakcija medija i osoba sa ovom vrstom invaliditeta. Kroz ovu interakciju mediji su direktno saznali kako unaprijediti sadržaje i bolje odgovoriti na potrebe slijepih, slabovidnih, gluhih i naguhih konzumenata. Nemogućnost pristupa informacijama sužava mogućnosti osoba sa invaliditetom, ali kroz  projekat “Jednak pristup svima“ će se, između ostalog, ostvariti bolja saradnja medija i osoba kojima je prilagođeni sadržaj neophodan.

Nakon treninga u Sarajevu i Banjaluci, organizovaće se serijal online trening za medije iz područja Tuzle, Brčkog, Bihaća, Mostara Prijedora itd.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *