Preko stotinu aplikacija iz cijele BiH pristiglo je kao odgovor na poziv Udruženja  Ja bih u EU mladima da se priključe aktivnostima unutar projekta “HUB za digitalnu sigurnost – Mladi bh monitori prate i izvještavaju o nasilnom ekstremizmu” koji podržava Ambasada Kraljevine Nizozemske u BIH.

Projekat je nastao je kao odgovor na porast govora mržnje i nasilnog ekstremizma na društvenim mrežama kao i na nedostatak informacija o izvorima i uzrocima ekstremnih sadržaja posebno onih koji generišu mladi.

Aktivnosti uključuju, edukuju i praktično angažuju veliki broj mladih, organizacija civilnog društva i institucije na implementaciji i otvaraju prilike da mladi mogu dalje širiti stečena znanja i doprinijeti prevenciji nasilnog online sadržaja u svojim zajednicama.

Centralna aktivnost je Akademija koja počinje u oktobru i kroz koju će biti obučeni mladi iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Sanskog Mosta, Bjeljine, Prijedora, Trebinja ali i drugih gradova BiH. Akademija je okupila a niz eminentnih predavača iz BiH, Srbije, Nizozemske i Austrije. Akademija sadrži 5 modula:

Modul 1: Definicija govora mržnje, radikalizma, nasilnog ekstremizma, 21.10.2022., Bihać

Modul 2: Nasilni ekstremizam u sajber/digitalnom prostoru, 28.11.2022., Tuzla

Modul 3: Važnost lokalnih zajednica u otporu vanjskim trendovima nasilnog ekstremizma, 17.2.2023., online

Modul 4: Modul učenja kroz rad, 18.5.2023., Sarajevo

Modul 5: Modul učenja kroz rad, 18.5.2023. , Sarajevo

Finalna konferencija, 19.5.2023., Sarajevo

Nakon akademije, mentori iz nevladinih organizacija, saradnika na projektu: Omladinski resursni centar Tuzla, Munja inkubator društvenih inovacija Sarajevo, Perpetuum mobile – institut za razvoj mladih i zajednice Banja Luka, Agencija za razvoj i saradnju Cerebra, Centar za djecu, mlade i porodicu, Laktaši, nastaviće da rade sa grupama od po 10 mladih na mapiranju i praćenju društvenih medija. Preko 40 mladih biće direktno uključeno u Akademiju i monitoring društvenih medija.

Sve informacije o projektu i budućim aktivnostima ćete moći pronaći na web stranici i društvenim mrežama udruženja www.jabiheu.ba

O autoru:

Merima Bešlagić

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *