Preko stotinu aplikacija iz cijele BiH pristiglo je kao odgovor na poziv Udruženja  Ja bih u EU mladima da se priključe aktivnostima unutar projekta “HUB za digitalnu sigurnost – Mladi bh monitori prate i izvještavaju o nasilnom ekstremizmu” koji podržava Ambasada Kraljevine Nizozemske u BIH.

U pet modula Akademije koja će se održati u tri bosanskohercegovačka grada, mladi monitori će uz vodeće stručnjake iz Evrope i regije naučiti kako da prepoznaju i prate sadržaje na društvenim medijima koji uključuju govor mržnje i nasilni ekstremizam.

Mladi i predavači na prvom modulu Akademije u Bihaću

Prvi modul Akademije “Definicija govora mržnje, radikalizma, nasilnog ekstremizma” održan je u Bihaću. Njega su prezentirali stručnjaci Anida Sokol, Jennifer Adams i Admir Malagić, a prisustvovali su direktno i online 40 mladih iz Bihaća, Tuzle, Sarajeva, Prijedora, Cazina, Bosanske Krupe, Živinica, Banovića i Gračanice.

“Veoma je tanka linija između govora mržnje i slobode govora. Često se desi da konstruktivnu kritiku zamijenimo za govor mržnje, ali nam je diskusija na Akademiji pomogla da sami prepoznamo i shvatimo razliku, kako bismo aktivno učestvovali u sprječavanju govora mržnje.”, rekao je Aladin Muranović, učesnik Akademije.

„Štetni sadržaj društvenih mreža mlade ljude mogu odvesti ka ekstremnim ponašanjima. Stoga je izuzetno važno da mladi počnu razvijati svijest o ovoj tematici i da nauče prepoznavati razne forme ovih sadržaja, da se u cjelokupnom društvu razvija medijska pismenost i samim tim jača preventivno djelovanje“ Istakla je Anida Sokol, predavačica i ekspertica Media centra.

Diskusija na prvom modulu Akademije u Bihaću

Pored sadržaja koje pronađu ili identifikuju na društvenim mrežama, važno je da mladi nauče prepoznati trendove tih narativa. „Hub za digitalnu sigurnost objedinjuje ova dva cilja i dobar je primjer podrške nevladinog sektora institucijama vlasti u ostvarenju strateških mjera i jačanja otpornosti društva na sigurnosne prijetnje.”, istakao je Admir Malagić glasnogovornik Ministrastva sigurnosti BiH.

Prvi modul Akademija pokazao je su mladi zainteresovani da se edukuju i angažiraju, te da doprinesu prevenciji govora mržnje i nasilnog online sadržaja. Svoje prve utiske s Akademije sa nama je podijelila i studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Isidora Trivković, rekavši : “Duboko podijeljeno drušvo kao naše pogodno je tlo za razvoj govora mržnje. Ekspanzijom društvenih mreža i digitalnih tehnologija dolazi i do porasta upotrebe govora mržnje.  Mogućnost da ostanemo anonimni na društvenim mrežama pruža sigurnost korisnicima da dijele i kreiraju uvredljive sadržaje bez straha od sankcija. Izjednačavanje javnog i online prostora, te donošenje bolje zakonske regulative dovelo bi do suzbijanja ovog problema.”.

Naredni modul Akademije održaće se u Tuzli 28. novembra ove godine kada će će se više govoriti o ekstremizmu u sajber/digitalnom prostoru.

Sve informacije o projektu i budućim aktivnostima ćete moći pronaći na web stranici i društvenim mrežama udruženja www.jabiheu.ba

 

 

O autoru:

Samra

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *