EU najavila dodatnu hitnu pomoć izbjeglicama u Srbiji

0
423

Ugovori se sklapaju dok je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides četvrti put u Srbiji, gdje procjenjuje humanitarnu situaciju na terenu, te sa državnim dužnosnicima raspravlja o pružanju humanitarne pomoći Evropske unije.
Novim projektima finansiraju se podjela hrane u prihvatnim centrima i zaštita najranjivijih osoba, posebice imajući u vidu nadolazeću zimu, te organizacija obrazovnih aktivnosti.
– Srbija je vjerodostojan partner Evropske unije. Naš partnerski odnos omogućio nam je djelotvoran odgovor na izbjegličku krizu. EU je od 2015. vodeći pružatelj humanitarne pomoći namijenjene primanju izbjeglica u Srbiji. Poboljšali smo uvjete u mnogim prihvatnim centrima, pridonijeli opskrbi hranom u kampovima, djeci pružili obrazovanje u izvanrednim situacijama te pomogli u pružanju zdravstvenih usluga. Dodatni projekti ispunjavat će potrebe najranjivijih, posebice tokom zime – izjavio je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, koji četvrti put boravi u Srbiji.
Evropska unija je od 2015. najveći pružatelj hitne pomoći Srbiji. Vrijednost humanitarne pomoći Evropske komisije iznosi 25 miliona eura, što je omogućilo pružanje hitne pomoći (hrana, voda, higijenske potrepštine, neophodni predmeti, zdravstvene usluge i zaštita) na tranzitnim i prihvatnim tačkama, među ostalim na granicama i u čekaonicama. Iz finansijskih sredstava EU namijenjenih za migracije za Srbiju je od 2015. izdvojeno više od 80 miliona eura.