Otvoren HUB za jednak pristup svima

0
581

Sastankom radne grupe sačinjene od predstavnika javnih emitera, članova organizaicija Ja bih u EU I ICVA-e i Centra za slijepa i slabovidnu djecu i omladinu, otvoren je HUB za prolagođavanje medijskih sadržaja osobama sa invaliditetom: gluhim, nagluhim, slijepim i slabovidnim osobama. Otvaranje HUB-a samo je jedna od aktivnosti projekta “Jednak pristup svima” koji finansira Evropska unija. Socijalna uključenost i prava osoba sa invaliditetom nalaze se u 14 preporuka Mišljenja Evropske komisije o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji

Poštujući pravila anti-covid zaštite u HUB-u je bio prisutan samo dio radne grupe. Plan je da program prilagođavanja medijskih sadržaja osobama sa invaliditetom okupi i predstavnike institucija, Regualtorne agencije za komunikacije i što većeg broja emitera. Stoga će se u narednim etapama projekta organizovati sastanci sa svim članovima u manjim grupama.

Današnji sastanak bio je višestruko koristan. Prije svega identifikovani su problemi javnih emitera u prilagođavanja programskih sadržaja u nedostatku multiplexa. Ipak, pokazana je volja i izuzetna spremnost za saradnju. Već od naredne sedmice će se u prostorijama BHT i FTV organizovati zajednički radni sastanci tehničkoog sa IT projektnim timom oko promjene aktuelnih softvera u prilagođavanju medijskih sadržaja. Kasnije će se tokom projekta pokrenuti zagovaračke aktivnosti i proizvodnja edukativnih modula za osobe sa invaliditetom i za uposlene na emiterima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here