Dan Evrope u Prnjavoru: Grad koji pravom nazivaju Mala Evropa

0
436

Dvije mlade Prnjavorčanke Snežana Zorić i Željka Vračević osvojile su prvu nagradu na takmičenju EU info centra “Dan Evrope na vašem trgu”.

Njihova vizija proslave Dana Evrope je realizovana 24. maja na centralnom trgu u Prnjavoru, gradu u kojem živi 12 nacionalnih manjina, uz prisustvo predstavnika udruženja manjina, lokalne zajednice i vlasti te predstavnika Evropske unije u BiH. 

Svrha takmičenja bila je pozvati građane BiH da kažu kako bi oni voljeli obilježiti Dan Evrope u njihovom gradu. Snežana i Željka pokazale su kako njihova vizija Dana Evrope predstavlja suštinu Evropske unije: život baziran na zajedništvu, uzajamnom uvažavanju, toleranciji.

– Za mene je Evropska unija vrijednosti koje ona predstavlja. A upravo te vrijednosti vidimo ovdje. Zahvaljujući njima Prnjavor je dobio nadimak Mala Evropa. I stoga nisam iznenađen što pobjednici ovog takmičenja dolaze baš iz ovog grada – rekao je Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH.

Pored predstavnika ukrajinske, italijanske, poljske, romske, češke nacionalne manjine proslavi u Prnjavoru pridružili su se i predstavnici osam lokalnih start up-a, udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju Neven, Udruženja Tkanica i Banje Kulaši.

Predstavljena je i brend “Ukijeva čokoladna bajka”, koji priča o tome kako djeca sa poteškoćama u razvoju mogu pronaći svoj put i imati svoj biznis.

Neki od poduzetnika istakli su da je njihova zajednica poznata po gastronomiji te da je hrana njihov brend i najjače kulturno naslijeđe.

europa.ba