Crna Gora

Crna Gora je 29. juna 2012. godine započela je pristupne pregovore s Europskom unijom, na međuvladinoj konferenciji održanoj u Briselu, na kojoj su pregovori proglašeni službeno otvorenima.

Konkretni pregovori po pojedinim poglavljima započet će po završetku analitičke usporedbe zakonodavstva Crne Gore s evropskom pravnom stečevinom.

Pregovori će se voditi prema novom pristupu po kojem će se najprije otvoriti dva najvažnija poglavlja, 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i sigurnost.
Ta dva poglavlja bit će otvorena tokom čitavog procesa i bit će zatvorena tek na kraju. Povjerenik za proširenje Štefan File je na konferenciji za novinare rekao da će screening za ta dva poglavlja biti dovršen sljedeće godine, što znači da ove godine neće biti otvaranja poglavlja.
Lideri Europske unije su 17. decembra Crnoj Gori odobrili status kandidata za članstvo u EU. Crna Gora je 15. decembra 2008. godine podnijela zahtev za članstvo u EU, a Europska komisija je pozitivno mišljenje o kandidaturi Crne Gore dala u novembru 2010.