Američki naučnici stvorili robote od ćelija jedne vrste žaba

Ovaj projekat mnoge je podsjetio na elemente naučno-fantastičnih filmova i serija

0
665

Američki naučnici su kreirali robote koji se mogu programirati od živih stanica. Ovo „ksenoboti“ (eng. „xenobots“) su stvoreni iz matičnih ćelija jedna vrste žaba i mogu sami sebe “popravljati”.

Naučnici sa Univerziteta Tufts, Univerziteta Vermont i Instituta Wyss pri Harvardu razvili su majušne, žive organizme koji se mogu programirati. Nazvali su ih “ksenoboti”, jer su ti bioroboti stvoreni od matičnih ćelija žabe vrste afrička pandžašica, naučnog naziva Xenopus laevis. Svoje rezultate su objavili 13. januara ove godine u naučnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences/PNAS, zvaničnom časopisu američke Nacionalne akademije nauka.

Ovo otkriće je temelj stvaranja tzv. “mekih robota” koji mogu sami sebe popraviti kada su oštećeni, ali koji istovremeno ne spadaju ni u robote u smislu kakvom ih mi danas znamo, ali ni u jednu vrstu živih bića – ovi roboti su svijet za sebe.

Veličinom su manji od milimetra, a sastoje se od 500 do oko 1000 udruženih ćelija, prenosi Glas Amerike.

Ovaj projekat je izazvao pažnju, a mnoge je podsjetio na elemente naučno-fantastičnih filmova i serija, poput nanorobota Borgova u serijama Zvjezdane staze. Iako su trenutno ksenoboti relativno bezopasni, u budućnosti postoji potencijal da se u njih mogu ugraditi i nervne ćelije ili se od njih razviti i biooružje. Kako ovo polje istraživanja raste, trebaće se postaviti i smjernice regulacije i etički kodove rukovanja ovim sistemima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here