Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ( 18.9.2019. godine) akreditivno pismo novoimenovanog šefa delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Predajući akreditivno pismo, u svom nastupnom govoru, novoimenovani ambasador Sattler je kazao da se raduje što će raditi sa Predsjedništvom BiH, kao i sa drugim nivoima vlasti u zemlji, u podršci reformskim naporima koji će BiH dovesti do EU standarda. On je kazao kao snažno vjeruje da EU nije kompletna bez BiH, i drugih zemalja naše regije.

Bosnu i Hercegovinu vidi kao mjesto od velikog značaja za evropsku historiju i njeno kulturno naslijeđe, te smatra da se BiH može i hoće pridružiti Evropskoj uniji, a tačno kad, da to zavisi od toga koliko brzo i efikasno će bh. vlasti implementirati neophodne reforme.

Novoimenovani ambasador Sattler je istakao da je Evropska unija dosta više od jedinstvenog tržišta, da je to, prije svega, unija zasnovana na načelima, vrijednostima i standardima.

-EU predstavlja viziju mira i prosperiteta evropskih zemalja. Mi smo unija demokratija, s utvrđenim poštovanjem ljudskih prava i vladavinom zakona – kazao je ambasador Sattler.

U tom kontekstu istakao je da bilo koja zemlja aspirantica punopravnom članstvu u EU mora uvažiti te vrijednosti, te osigurati jednakost svih njenih građana. Ambasador Settler je siguran da upravo građani BiH žele isto, a kako bi došlo do te realizacije predstoji mnogo posla, za koji je spreman, s ciljem pomoći bh. vlastima.

Preuzimajući akreditivno pismo predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zahvalnost za sveukupnu kontinuiranu podršku i pomoć Evropske unije na našem EU putu, te poželio novoimenovanom ambasadoru uspješan mandat u našoj zemlji.

Predsjedavajući Komšić i ambasador Settler su složni da će prioriteti u koracima koji vode ka članstvu naše zemlje u EU, za naredni period, morati biti vođeni provedbom mjera i preporuka iz Mišljenja EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz maja ove godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

O autoru:

admin

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *