Radne dozvole

Boravišna dozvola je neophodna ukoliko planirate boraviti duže od šest mjeseci, kao i ukoliko želite raditi ili studirati. U Austriji su iz ovog izuzeti sezonski radnici koji posjeduju važeću radnu dozvolu izdanu od strane mjesno nadležnog austrijskog servisa za zapošljavanje.
Zahtjevi za vizu se moraju predati lično u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, a obrada zahtjeva za izdavanje vize u svrhu privređivanja iznosi otprilike 2 do 3 mjeseca.
Neki od neophodnih dokumenata:
Zapošljavanje

  • radni ugovor sa firmom
  • dokaz o kvalifikaciji/svjedočanstva (prevedena)

Praktikum

  • potvrda od poslodavca o provođenju praktikuma
  • potvrda od poslodavca da su praktikantima obezbjeđena dovoljna primanja
  • dokaz o finansiranju boravka

Korisni linkovi
http://www.wien.gv.at
http://www.bmi.gv.at