Europske vrijednosti u BiH

Skip Navigation Links

Medijska zajednica podržava transparentnost medijskog vlasništva i finansiranja

Sa konferencije u Sarajevu: Transparentnost  u korištenju javnih fondova preduslov za nezavisnost medijaSa konferencije u Sarajevu: Transparentnost u korištenju javnih fondova preduslov za nezavisnost medija
Medijska zajednica pozdravlja inicijativu donošenja zakonskog rješenja kojim bi se osigurala transparentnost medijskog vlasništva i finansiranja, te uredio oglašivački prostor. To je rezultat diskusije prve stručne debate "U potrazi za boljom regulacijom transparentnosti vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta", održane u petak, 26. januara u Sarajevu.

Debata je organizovana u okviru projekta "Mediji i javni ugled", koji finansira Evropska unija a provodi Konzorcij: BH Novinari, Mediacentar Sarajevo, Vijeće za štampu i Udruženje JaBiHuU. 

Vladimir Pandurević, voditelj projekta iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, rekao je kako "javni interes u medijima nije definisan nijednim strateškim dokumentom i stoga su rezultati projekta 'Mediji i javni ugled' jako važni".

Glavna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić ocijenila je kako su posljedice neregulisanja ove oblasti "urušavanje novinarske etike i kvalitete novinarstva kao i slabljenje funkcije javnog interesa samih medijskih kuća".

Politička savjetnica u Uredu specijalnog predstavnika EU Jasna Jelisić podsjetila je na izvještaje EK o napretku BiH u kojima je pitanje transparentnosti u medijskom sektoru tretirano kao jedno od ključnih. "Izvještaji su, između ostalog, dali i preporuke vlastima u Bosni i Hercegovini da ovo pitanje što prije razmatraju, a u nekoliko navrata je naglašeno da će ovo pitanje biti i predmet razmatranja  u okviru davanja mišljenja Evropske komisije".

Profesorica Fakulteta političkih nauka Lejla Turčilo naglasila je da je potrebno vratiti vezu između kvalitetnih medija i građana koji ih znaju prepoznati. "Pravo je građana da znaju ne samo da imaju pristup tačnim, objektivnim i fer informacijama, ali i da poznaju mehanizme uticaja onih kojih kreiraju takve informacije", rekla je Turčilo.

Konzorcij koji implementira projekat zagovara donošenje zakona u cilju dostizanja standarda Evropske unije u reguliranju koncentracije i transparentnosti medijskog vlasništva. Cilj donošenja ovih zakonskih rješenja je sprečavanje konflikta interesa, podizanje vrijednosti medijskog tržišta i održivosti medija kroz transparentnu dodjelu javnog novca medijima.

Zakonska rješenja trebala bi doprinijeti i sprečavanju zloupotreba u navedenim oblastima, unaprijediti medijski integritet, poticati zakonit rad medija i stvarni medijski pluralizam te tako doprinijeti izgradnji demokratskog okruženja. Predviđeno je i da zakonski prijedlozi sadrže propise o monitoringu primjene zakona, kao i mehanizme sankcija.