Europske vrijednosti u BiH

Skip Navigation Links

IZ EU programa uloženo 1,6 miliona eura za opremanje predškolskih ustanova i škola

Prva osnovna škola u Maglaju obnovljena je sredstvima iz Programa EUPrva osnovna škola u Maglaju obnovljena je sredstvima iz Programa EU

Iz EU programa za oporavak od poplava investirano je 1,6 miliona eura u namještaj i opremu za ukupno 124 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u područjima pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini, piše www.europa.ba.

Te ustanove, prema procjenama, pohađa oko 58.500 djece i učenika, a partner Evropske unije u realizaciji ovih aktivnosti je UNICEF.  

Zavisno od razmjere štete i broja učenika, investicije po objektu su u rasponu od 2.000 do 54.000 eura, dok prosječna investicija po školskom objektu iznosi 12.800 eura. Do danas, u cijelosti je opremljeno 85 obrazovnih ustanova, dok će dodatnih 39 dobiti opremu i namještaj tokom proljeća.
 
„Fizička sanacija školskih objekata nije dostatna, te smo zato doznačili i finansijska sredstva za nabavku namještaja i opreme za obrazovne ustanove, kao što kvalitetan proces učenja i predavanja i zahtijeva“, kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Fokus Programa trentno je usmjeren na opremanje dvorana za tjelesni odgoj i laboratorija, čime će proces opremanja obrazovnih ustanova biti završen. 

„Fokus će nakon toga biti usmjeren na opremanje školskih laboratorija za hemiju i biologiju u područjima pogođenim poplavama”, zaključuje McGuffie. 

Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).