Europske vrijednosti u BiH

Skip Navigation Links

Željana Zovko: BiH je zaslužila da bude dio velike europske obitelji

 Željana Zovko Željana Zovko


Željana Zovko, aktualna je savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i kandidatkinja HDZ-a BiH na listi HDZ-a Republike Hrvatske za Evropski parlament u autorskom tekstu za portal Jabiheu.ba obrazložila je razloge svoje kandidature, ciljeve i očekivanja od Evropskog parlameta nakon izbora za ovu instituciju Unije, a koji će biti održani od 21. do 25 maja. 


   

    Na ovim izborima za europske zastupnike koji se održavaju 25. svibnja 2014. godine čitav svijet je jedna izborna jedinica, pa bih i ja, kao kandidatkinja iz Bosne i Hercegovine, ukoliko budem izabrana predstavljala hrvatske državljane koji su mi ukazali povjerenje bez obzira na njihovo mjesto boravka. 


Kako dolazim iz BiH, te su mi interesi bh. Hrvata i pitanje njihove ravnopravnosti od životnog interesa, ovim bih ujedno zastupala i ono što je dobro za BiH. A to je europska BiH sa pravima kolektiva i pojedinca i vrijednostima na kojima je Europa utemeljena. Ravnopravnost svih naroda i građana u BiH je interes svih onih koji istinski vole ovu zemlju i žele njeno uključivanje u EU. Postizanje te jednakopravnosti neki vide kao gubitak svoje premoći, ali na duge staze svi bismo dobili, a najviše Europa, jer bi imala stabilnu BiH na svojim granicama i vrlo brzo buduću članicu koja istinski dijeli njezine zajedničke vrijednosti.  


Jedini ispravan put za Bosnu i Hercegovinu jeste put ka Europskoj uniji, jer  je Bosna i Hercegovina uistinu zaslužila da bude dio velike europske obitelji. Europa očekuje da Bosna i Hercegovina što prije završi svoje reformske procese i priključi se ostalim zemljama članicama.


Moja diplomatska karijera i dosadašnji angažman su me profilirali ka području vanjske politike. Ono što je za mene uvijek bio motiv u radu je promicanje istine o BiH, o onome što je potrebno za njeno sazrijevanje, pridruživanje u EU integracije, dijeleći europske vrijednosti i privlačeći ono što je najpozitivnije od svijeta kod nas. 


Moj motiv je bio i bit će prije svega služenje malom čovjeku, onome koji nema šansu da bude ondje gdje sam ja i zastupanje njegovih interesa. Da niko više nikad u ovoj BiH nema strah da bude i živi u skladu sa svojim tradicijskim, obiteljskim i individualnim vrijednostima bez obzira na svoje porijeklo i pripadnost. Da zakon jačeg ne bude više pravilo u ovom dijelu svijeta i da osnovne europske vrijednosti budu principi na kojima će se temeljiti zdravo društvo u kojem imam namjeru provesti ostatak života.


Na kraju bih ovim putem pozvala sve Hrvate koji žive u Bosni i Hercegovini, kao i sve ostale građane Bosne i Hercegovine da prepoznaju značaj izbora za Europski parlament i izađu na izbore 25. svibnja i aktiviraju svoj glas, jer Mi ne odustajemo od Europe!


Željana Zovko